Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A németeket mennyore zavarja,...

A németeket mennyore zavarja, ha valaki keveri a névelőket?

Figyelt kérdés
Viszonylag nagy a szókincsem,sok szót ismerek,de hoy az der,die vagy das,azt már kevésbé tudom.Max az alapján mondom,hogy melyik névelővel hangzik jobban

2017. márc. 25. 15:17
 1/5 anonim ***** válasza:

A der, die, das = hímnem, nőnem, semleges nem, és a ragozást határozza meg, a hozzá fűzött ragokat.

Szerintem őket ez nem zavarja, de könnyen juthatsz egy olyan helyzetbe, mintha magyarul azt mondanád:

"A táncosnőnek megy a hasa", holott azt akartad mondani:

"A táncosnőnek jár a hasa".

Elvileg a jár és a megy, ugyanazt jelenti, de vannak esetek, amikor mégsem ugyanazt a szót használjuk.

Így valahogy van a németeknél a névelő + ragozás is. Ha elvéted, könnyen kerülhetsz hülye helyzetbe.

2017. márc. 25. 15:26
 2/5 anonim ***** válasza:
Csak kábé annyira, mint téged, amikor valaki azt mondja, hogy "Holnap moziban fogok menni", vagy "Amszterdamba jártam", pedig azt akartad mondani, hogy Amszterdamban jártam. Előbbi csak zavaró, utóbbi viszont egy kicsit más értelmet is kap a hibás ragozás miatt.
2017. márc. 25. 15:30
 3/5 anonim ***** válasza:

Ne törődj vele mert ők sem fognak :D

Látják majd rajtad , hogy külföldi vagy és megértik.

A szó kincs a lényeg. De nyelvtan is azért :) kész!

( Amugy én is ugyanigy vagyok a névelőkkel.. :D )

2017. márc. 25. 23:13
 4/5 anonim ***** válasza:

Megértik, mint ahogyan mi is megértjük, ha valaki "töri" a magyart. Persze igaza van #2-nek, fordulhatnak elő hülye helyzetek.

De... Van egy orvos ismerősöm, nem Mo-on született. Egyszer azt mondta: ennek a betegségnek sok vállfája van. No és??? Megértettem. Válfaja akart lenni...

2017. márc. 26. 08:35
 5/5 anonim ***** válasza:
0%
Ők maguk is keverik néha.
2017. márc. 27. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!