Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a véleményed a kínai...

Mi a véleményed a kínai nyelvról? Te megtanulnád?

Figyelt kérdés
2010. máj. 9. 12:10
1 2 3 4
 31/35 anonim válasza:
59%

Dehogynincs.

Hiszen te ugy gondolod, hogy a kinaiak (ha bar kedvesen is), de valamilyen szinten lenezik a kulfoldieket, stb. Na most ez az amit en NEM tapasztalok naluk. Pedig hidd el, mar volt ilyen, hogy leneztek mert kulfoldi, vagy Magyar vagyok, de sosem a kinaiak.

2010. jún. 13. 23:13
 32/35 anonim ***** válasza:
59%

Üdv!

Nem nézik le, sőt örülnek, ha a nyelvükön szólsz.

Sokszor ők sem értik egymást a sok dialektus miatt.

Én szeretem és tanulom is, mivel itt élek dél-kínában. De a mandarin nekem nem jött be, nem tudom jól kiejteni, ezért a kantonit tanulom, abból is a HongKong-i, Guangzhou-i és Toisan-i változatot egyszerre... itt igaz 6 tón van a 4 helyett, de azzal meg tudom értetni magam, míg a mandarinomat alig értik meg...

你是我的好朋友 ! (Jó barátom vagy)

Kiejtve Mandarin:

Nyi zsö wó dö háó pánny-jáu.

Kantoniul:

Léj háj ngó ge hó pháng jáuh

88 (ez a bye bye kínaiul :-) )

2010. szept. 23. 16:19
 33/35 anonim válasza:

De jo neked:)

Hat egyebkent erdekes, nekem meg pont a mandarin megy jobban a cantonese meg szerintem eleg nehez kiejtesu... De tok jo hogy neked megy meg minden remelem egyszer en is jol meg ogok tanulni.

2010. szept. 23. 22:31
 34/35 anonim ***** válasza:
Most lehet, hogy butaságor mondok, de ha jól figyeltem rátok, az egyszerűsített pinjin 30 betűből áll, és az a gond, hogy a hangsúly miatt érthetetlen. Mandarinnál 4 féle hanglejtés van, nem megoldható 4x30-as betűkészlet(ami akár ne hasonlítson a kínaira), így a hangsúly is egyértelmű? Ebben az esetben mi nem működne? Persze a kultúra meg minden. De azért fejlődik a nyelv, hogy hatékonyabban tudjon működni? Ha hangokat írunk, akkor olyan szavakat is ki tudunk ejteni, amit még soha senkitől nem hallottunk, meg tudjuk nézni a szótárban. Én azonnal tanulnám, ha nem sokezer írásjel lenne. Nem is tudom, hogy lehet eljutni felsőfokig, hogy ne legyenek írásjelek. Ezeket leírni mennyire egyszerű? Mire lerajzolok egy szót lemegy a nap. Ez még a barlangrajzoknál is fejlettlenebbnek tűnik, kevésbé univerzális, érzékszervre alapuló. Latinbetűk, illetve betűk=hallás, barlangrajzok=rajz=optika=szem. Muszály lenne ezen változtatniuk. Ha változtatnának ezen, akkor akár angolt lepipálhatná a versenyben! 4X30-as változatban, a 4-es egységek még hasonlíthatnának is, vagy csak az első betűnél jelölni a hangot/hanglejtést. Lehet, hogy valamit rosszul értek, de szerintem nyelvészek ki tudnák fejleszteni. Most nem akarom, hogy bántsatok, csak az a gond, hogy gondolkodtm rajta. Magyar szokás, lehurrogni, legyilkolni más ötletét, véleményét...
2011. aug. 12. 13:55
 35/35 anonim ***** válasza:
Akár ne hasonlítson a latinra-t akartam írni...
2011. aug. 12. 13:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!