Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Jellemzően tesznek-e említést...

Jellemzően tesznek-e említést az angol nyelv oktatói arról, hogy az angolban létezett tegező forma?

Figyelt kérdés
Azt szeretném megtudni, hogy az intézményes keretek között (iskola, nyelvtanfolyamok) angolt tanulók mennyire találkoznak azzal az információval, hogy az angolban tulajdonképpen csak "magázni" tudunk, miután a nyelvtörténet során kiveszett az egyesszám második személy és ezt a hiányt a többesszám második személlyel "pótolták".

2017. jan. 12. 17:33
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

Erre a lehetséges OBJEKTÍV(!!!!!) válaszok:

A saját tapasztalatom szerint: igen, nem, soha, néha, nagyon érintőlegesen,kimerítő részletességgel, tanára és módszere válogatja, stb.

Hej, Te drága magyar "elszubjektivizált" társadalom!

2017. jan. 13. 09:59
 22/23 A kérdező kommentje:
A korrektség megköveteli, hogy leleplezzem magam: nyelvészeti kérdések ürügyén viselkedéstani vizsgálatokat végzek. Őszinte hálával a válaszolóknak: V. N.
2017. jan. 13. 10:11
 23/23 anonim ***** válasza:
100%

JELLEMZŐEN nem tudom, hogy tesznek-e említést, mivel nem jártam végig minden magyar iskolát ezt kutatva. Azt tudom, hogy én kéttannyelvűbe jártam, ahol remek angoltanáraink voltak, és ott szóba került. Erre ezt a szubjektív választ tudom adni. Objektív választ talán olyan tanárszakos egyetemista tudna adni, aki valamilyen érthetetlen szeszélyből azt a témát választotta a szakdolgozatához, hogy "A tegezés/magázás problematikájának ismertetése az angolban a magyar iskolákban", de kétlem, hogy létezik ilyen. Ha már ennyire hiperválasztékos entellektüellnek tartod magad, akkor menj be az ELTE Btk könyvtárába és böngészd át az angoltanári képzés szakdolgozattémáinak archívumát.

Pár további megjegyzés:

"exponált régies nyelvi forma ismertetése hatékony segítséget adna az amúgy - alaktani elsilányodás miatt - átláthatatlanná vált igei rendszer tapinthatóbbá tételéhez."

Ez egy nagyon jól hangzó bullshit. :) Nem látom be, hogy érdemben mi változna az angolt tanulók számára, ha megtudnák, hogy régebben gazdagabb volt a nyelvben az alaktan. Ez nem egy olyan infó, ami segíti a nyelvtanulást, ez legfeljebb a magadfajta kukacoskodó Besserwissereknek lehet hasznos. (Nem azt mondom, hogy érdekes, hanem, hogy HASZNOS. Érdekesnek érdekes, de használni legfeljebb az fogja, aki nyelvtörténettel akar foglalkozni.)

Azonkívül bármennyire is ontod a cifra kifejezéseket, meg az eredetieskedést, látszik, hogy nem értesz különösebben a nyelvekhez. Többször írtál az angol nyelv "elsilányosodásáról", azonban a nyelvészet soha nem tesz ilyesfajta értékítéletet. Ez egy elavult, normatív nyelvművelő szemlélet, komoly nyelvész nem mond soha olyat, hogy egyik nyelv silányabb lenne, mint a másik. A nyelv változik, nem javul vagy romlik, csak változik.

Azonkívül azt is nehezen veszem be, hogy 12 nyelvet beszélsz. Pontosabban azt, hogy 12 nyelvet beszélsz, ÉS közben nem bírod megtanulni az angolt. Pont az angolt. Ha magyar vagy, akkor abban a 12-ben jó eséllyel van újlatin is, és német is, azt pedig kizártnak tartom, hogy valaki, aki megtanul egy újlatin nyelvet és megérti annak igeszemléletét, ne boldogulna az angollal. Sokszor hallottam már ezt a siránkozást némettanároktól, hogy "jaj, az angol mennyire átláthatatlan", de ők nem beszéltek állításuk szerint 12 nyelvet. Nem tom, milyen szinten "bírod" azt a 12 nyelvet, persze, ha mindegyikből van valami alapfokú tudásod, amivel gagyogni lehet, az más, csak akkor azt meg ne nevezzük nyelvtudásnak.

Azt se értem, mit kérsz számon az angolon. Miért gondolod, hogy silányabb lett azáltal, hogy egyszerűsödött? Nyelvtanulási szempontból sokkal praktikusabb így. Nem silányabb lett, hanem áramvonalasabb, könnyebben tanulható. A magyar nyelv "silányult" azzal, hogy kiveszett belőle egy csomó igeidő vagy a kettőshangzók? Amire nincs szükség, az kikopik a nyelvből. Az angoloknak láthatóan teljesen használható így a nyelvük. S miért pont a tegeződést kéred számon? Miért nem mondjuk az esetragozás hiányát? Azzal nincs bajod? Láthatóan arra sincs szükségük, hisz jól megvannak nélküle. Az meg, hogy ami szükségtelen, kikopik, az nem baj, az evolúció is így működik.

"A korrektség megköveteli, hogy leleplezzem magam: nyelvészeti kérdések ürügyén viselkedéstani vizsgálatokat végzek. "

Akkor jó, ezek szerint csak simán unatkozol. Már megijedtem, hogy nyelvész vagy :D

2017. jan. 15. 13:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!