Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szegediek miért nem tudnak...

A szegediek miért nem tudnak magyarul?

Figyelt kérdés
A nagypapát miért hívják tatának és miért nem ismernek 1-2 szót, például azt hogy ellik? Kitalálnak olyan szavakat amik nem is léteznek, például a vajasdoboz tetejére azt hogy kupa? Még oké hogy ezek a kitalált szavak a tájszólás miatt van, na de ez a nagypapa dolog.. Debrecenbe, Pécsen, Nyíreyházán is papának mondják, nem értem a szegediek honnan vesznek iylen szót. Más szegediek is tatának hívják a papájukat?
2010. ápr. 22. 00:02
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:

Vajdasági vagyok.

Nálunk ellenek az állatok, de pl. ha a macska, kutya, stb. hoznak utódot a világra, akik családtagok, akkor persze szülnek.

Sajnos a tatáim már meghaltak, de az egyik mamám még él. ☺

Papának nálunk esetleg az egészen kicsi gyerekek szokták az apukájukat hívni, mást nem.

Krumplit eszünk a hús mellé.

És nagyon optimisták lehetünk, mert örökíróval írunk, nem golyóstollal. ☺

Én a tájszavakat nagyon bírom, pl. az erdélyiben a csipkebogyó hecsedli, hecsempecs, rózsabingojó sőt seggvakaró is! ☺

Amit nem szeretek, az a budapesti tévékben is hallható magánhagngzó-rövidítés: husos a húsos helyett, hiradó a híradó helyett.

2010. ápr. 22. 08:32
 22/42 anonim ***** válasza:
94%
igazán buta lehetsz, hogyha nem hallottál még tájszólásokról... tudod, ez mindenhol megvan és minden tájon vannak olyan szavak, amiket máshol nem ismernek...pl te tudod, hogy mi az a szalmapityóka? az emberek nem találnak ki új szavakat csak úgy kedvtelésből, ez az adott helyeken így alakul ki és így tanulják az édesanyjuktól gyermekkorukban
2010. ápr. 22. 09:17
 23/42 anonim ***** válasza:

Az én egyik szegedi barátnőm könnyesre röhögte magát azon, hogy "furik". Miután mi, hevesiek elmagyaráztuk mire gondoltunk, ezt mondta: "Ja, ti a taligáról beszéltek?" Most akkor ki nem tud magyarul??? Ő azt használja, azt szokta meg, mi ezt, mert ezt szoktuk meg. A nyírségiek sem tudnak magyarul? Ők pl. eléggé "aoó"-san beszélnek. Nem azzal a GYÖNYÖRŰ pesti beszéddel.

És kedves kérdező, elég lesajnáló az állításod.

2010. ápr. 22. 10:30
 24/42 anonim ***** válasza:
én vagyok a második (most már első) válaszoló. én is békési vagyok. ismerem hogy tata (használom is) ismerem hogy ellik és azt is ismerem hogy retardált:) amúgy jót nevetek a kérdező kommentjein:)
2010. ápr. 22. 11:49
 25/42 anonim ***** válasza:
De én nem azt írtam, hogy retardált, hanem azt, hogy reterát. :)
2010. ápr. 22. 12:34
 26/42 A kérdező kommentje:

Nem a helyesírásommal van baj hanem inkább a gépelésemmel és a kettő nem ugyan az. Azzal is csak azért volt baj mert fáradt voltam:) Amúgy nem tudtam mi az a retarát szó, de utánna néztem és már tudom hogy a győzikefalviak a vécét hívják így, ha jól tudom. Egy szóval se mondtam, hogy pesti vagyok, Északnyugat Magyarország eléggé nagy terület úgyhogy ez nem tudom honnan jött egyes embereknek.

"igazán buta lehetsz, hogyha nem hallottál még tájszólásokról... " Úgy emlékszem már két kommentemben is leírtam, hogy tudok a tájszólásról, a drága magyartanárom megtanította:)

Nyugodtan nevessetek csak a hozzászólásaimon, én is nevetek a tieiteken mert ti se vagyok jobbak nálam a kommentekből ítélve.:)

2010. ápr. 22. 15:32
 27/42 anonim ***** válasza:
ja! bocsi! amikor olvastam még nem voltam ébren:D
2010. ápr. 22. 15:32
 28/42 A kérdező kommentje:
Bocsánat "reterát" szó.
2010. ápr. 22. 15:34
 29/42 anonim ***** válasza:

Szerintem meg senki nem mondta, hogy pesti vagy. Annyira vicces, amikor nem tudnak normálisan írni emberek, és arra fogják, hogy "fáradt voltam/vagyok; siettem" Szerintem meg csak hanyag, mert arra is lusta vagy, hogy átolvasd az irományodat.

Legalább azt tudod, hogy "győzikefalva" milyen nyelvjárás? Annak is van neve, nem pedig ilyen "kitalált szó" mint amit te írtál...

2010. ápr. 22. 15:40
 30/42 A kérdező kommentje:

Igen szerinted...

"Nem azzal a GYÖNYÖRŰ pesti beszéddel. "

Azt hiszem, hogy pesti beszédük a pestieknek van,de biztosan ebben is tévedek, ugye?:) Nem vagyok lusta, csak amint látod a kérdést 0:02-kor írtam és ahoz hogy beérjek a suliba 5-kor kell felkelnem,szóval tényleg fáradt voltam. Képzeld tudom, hogy "győzikefalván" palóc nyelvjárás van és ezt a győzikefalvát a magyartanárom találta ki aki egy agyoniskolázott ember,már több könyvet kiadott.

2010. ápr. 22. 16:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!