Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szegediek miért nem tudnak...

A szegediek miért nem tudnak magyarul?

Figyelt kérdés
A nagypapát miért hívják tatának és miért nem ismernek 1-2 szót, például azt hogy ellik? Kitalálnak olyan szavakat amik nem is léteznek, például a vajasdoboz tetejére azt hogy kupa? Még oké hogy ezek a kitalált szavak a tájszólás miatt van, na de ez a nagypapa dolog.. Debrecenbe, Pécsen, Nyíreyházán is papának mondják, nem értem a szegediek honnan vesznek iylen szót. Más szegediek is tatának hívják a papájukat?
2010. ápr. 22. 00:02
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
00:37 vagyok. Mikor írni kezdtem, még nem írtad meg az utsó két kommentedet. Máskor tényleg fogalmazz udvariasabban...és azt kérdezd, amit tudni akarsz!
2010. ápr. 22. 00:40
 12/42 A kérdező kommentje:
Na hát erre voltam kiváncsi kedves utolsó! Lehet hogy egy tapló vagyok de legalább megtudtam a választ!:) És azt meg tudná valaki mondani hogy a szegediek és a szeged környékiek mért nem tudják elfogani hogy van olyan szó hogy nagypapa és ellik? Mert ez az ismerősöm azt modnja hogy nincs és hogy csak tata van és szülni.Egyébként nem állítottam hogy az állatokra nem használják azt hogy szülni, na de azért illik ismerni azt a szót hogy ellik. Például maikor az ismerősöm anyukájának mondtam hogy emghalt a papám nézett rám és azt hitte meghalt az apukám, utánna mondtam neki hogy a papám az anyukám apukája és nem tudta megérteni, mert azt állította, hogy nincs olyan szó.
2010. ápr. 22. 00:43
 13/42 anonim ***** válasza:
94%

Előbb szóló Csongrád megyei ELTE-s vagyok. Nálunk is ismert a csetres szó. Mármint itthon, Csongrád megyében.

Egyébként nem jut eszembe egy szó, anyukám szavajárása, amit a szomszéd településen lakó párom nem ismert, na azt más furcsálltam!

2010. ápr. 22. 00:48
 14/42 anonim ***** válasza:
88%
Na, az durva mikor azt állítják, hogy nincs olyan szó. Persze, hogy van. Mint, hogy olyan fogalom is van, hogy tájszólás!
2010. ápr. 22. 00:49
 15/42 A kérdező kommentje:
Igen, tudom hogy van olyan fogalom hogy tájszólás:)De talán az hogy nem ismeri az "ellik" szót nem tájszólás hanem tájokozattlanság. Amikor mondtam neki hogy a tata helyett a papát használjuk, azt mondta hogy nincs olyan hogy papa.
2010. ápr. 22. 00:58
 16/42 anonim ***** válasza:
88%
De a szegedieknek valószínűleg klasszisokkal jobb a helyesírásuk, mint a tiéd.
2010. ápr. 22. 01:16
 17/42 anonim ***** válasza:
89%

Figyelj, kölyök. Én szegedi vagyok. Minden átlagember ismeri az ellik szót, mégis vannak kivételek, de nem csak Szegeden.

Ha egy szegedi nem ismer egy szót, akkor nem a szegedi másfél-százezer emberrel beszéltél, és ha ő nem fogadja el, amit mondasz, nem a másfél-százezer emberrel vitáztál erről.

Igenis léteznek azon szavak, amikről te kiállítottad a halotti bizonyítványt. És könyörgöm, ne te mondd már meg, hogy MI hogyan beszéljünk. Amúgy a megbélyegzésnek ezen formájával megnevettettél, mert még sosem gondoltam volna, hogy valakit már születési és lakóhely alapján meg lehetne ítélni :) De nem baj, tanul az ember... csak te nem.

Amúgy én is tatának hívtam a nagyapámat, na bumm basszus. Tanulatlkan hülye lennék? Esetleg paraszt, aki nem a földművelő, tisztességes fajtából kerül ki? Legyen, de hogy a te felfogásoddal valami baj van, az is biztos.

2010. ápr. 22. 06:53
 18/42 anonim ***** válasza:
91%

"És azt meg tudná valaki mondani hogy a szegediek és a szeged környékiek mért nem tudják elfogani hogy van olyan szó hogy nagypapa és ellik? Mert ez az ismerősöm azt modnja hogy nincs és hogy csak tata van és szülni"

Attól, hogy az ismerősödbe ez lett belenevelve, attól még nem minden szegedi ilyen, sőt... De most komolyan, semmivel sem vagy kevésbé magacs, mint az ismerősöd. Te is hülyeségeket mondsz, ő is. Kvittek vagytok, és egy szinten...

2010. ápr. 22. 06:56
 19/42 anonim ***** válasza:
Javítás: makacs, mondasz. Még mielőtt ebbe is belekötnél.
2010. ápr. 22. 06:57
 20/42 anonim ***** válasza:
92%

A szegediek tudnak magyarul. A tatát meg mi is használjuk, békésiek.

Az, hogy bizonyos tájegységben nem ismernek egy szót, attól az még létezik. No és a reterát? Ez bizony Somogy megyéből származik, és sok helyen nem tudják mi az. Te tudod?

2010. ápr. 22. 08:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!