Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nézi le sok sznob...

Miért nézi le sok sznob azokat, akik iktelenül ragoznak ikes igét?

Figyelt kérdés
Teljesen helyes az iktelen ragozás, pl. "dolgozok", mégis sok sznon lenézi azt, aki így mondja. Pedig a sznobok sem használják feltételes és felszólító módban az ikes ragozást, nem mondják ők sem "dolgozzon" helyett, hogy "dolgozzék", vagy "dolgoznék" helyett, hogy "dolgoznám". Valószínűleg nem is hallottak ezekről az alakokról.
2010. ápr. 18. 20:04
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
58%
Azért mert a kisebbségi komplexusos embereknek szükségük van arra, hogy lenézzenek másokat, hogy saját magukat különbnek tarthassák. Úgyis fognak találni valamit, ami miatt lenézhetnek. Ha nem ezt, akkor mást. Ne foglalkozz velük, aki ilyen hülyeség miatt lenéz valakit, annak tök boldogtalan lehet az élete. Engem ez annyira nem érdekel, hogy most ikesen vagy iktelenül használja-e az adott igét. Az is lehet amúgy, hogy valaki nem azért használja helytelenül, mert műveletlen, tanulatlan vagy buta, hanem mert pl. vidéken nőtt fel, ahol ez a tájszólás (ikes ige iktelen ragozása), és neki néha így jön a szájára. Néha nekem is gondom van az ikes igékkel, meg a -ba, -be és a -ban, -ben megkülönböztetésével. Ha nem figyelek oda, vagy fáradt vagyok, előfordul, hogy eltévesztem őket, pedig egyetemi diplomám van. A szabályt persze tudom, hogy mikor melyiket kell használni hivatalosan, de a szavak gyorsan elhagyják az ember száját, sokszor csak spontánul, anélkül, hogy előtte szabályokon gondolkodna az ember :) Ha valaki ezért lenéz, csak tessék nyugodtan, ha ezzel boldoggá tettem a szánalmas kis életét, akkor nekem is örömet szerzett vele :)
2010. ápr. 18. 20:13
 2/34 anonim ***** válasza:
52%

Ki a franc mondta neked, hogy a "dolgozok" helyes? Attól még, hogy sokan így használják, a magyar nyelvtani szabályok szerint igenis helytelen!!! Ez nem sznobizmus, hanem idegesítő, ha valaki a saját nyelvén nem bír helyesen beszélni vagy írni, ugyanis illene!

Egyébként a "dolgozzék" meg a "dolgoznám" olyan szinten archaikus, azaz régies, hogy már nyelvtan órákon sem tanítják, maximum irodalom órán fordulhat elő egy régebbi műben, de a mai, aktuális magyar nyelvből már KIHALT, és EZÉRT nem használja senki!! Még hogy sznobizmus...biztos, te voltál az a kis pondró általános iskolában, aki a jó tanulókat strébernek csúfolta, és most is a tanult embereken töltöd ki a mérgedet, amiért te nem jutottál semmire az életben...

2010. ápr. 18. 20:37
 3/34 anonim ***** válasza:
71%
Előző vagyok. Még azt is közölni akartam, hogy ez nem azt jelenti, hogy mindenkit kijavítgatok, aki helytelenül beszél, és én is szoktam rosszul ragozni, csak én nem tojok rá, mint te, hanem vagy kijavítom magam, vagy igyekszem rá odafigyelni, hogy legközelebb helyesen használjam. Aki meg beleszólogat a mondandódba azért, hogy kijavítson, tényleg nem egy kedves ember, de a tiéd sem éppen helyes hozzáállás...
2010. ápr. 18. 20:43
 4/34 anonim ***** válasza:
49%

Nem hiszem, hogy sznob lennék, és nem is nézek le senkit. Az életem is meglehetősen boldog, kissebbségi érzésem pedig nincs.

Az ikes igék helytelen használatát egész egyszerűen idegesítőnek, trehánynak, és rondának tartom és érzem!

Sajnálom...

2010. ápr. 18. 20:50
 5/34 A kérdező kommentje:

"Attól még, hogy sokan így használják, a magyar nyelvtani szabályok szerint igenis helytelen!!!"

Tévedsz. TELJESEN helyes.

2010. ápr. 18. 21:09
 6/34 anonim ***** válasza:
55%
Na akkor mutasd meg nekem, hogy te ezt hol olvastad. Ha bebizonyítod, elhiszem és bocsánatot kérek...
2010. ápr. 18. 22:09
 7/34 anonim ***** válasza:
56%

A "helyes" és a "helytelen" erkölcsi minősítések. Helytelen pl. lopni, hazudni. A "dolgozok" nem helytelen, a "dolgozom" sem. (Erkölcsileg meg különösen nem az.)

A nyelv a kommunikáció eszköze. A nyelvhasználat vagy sikeres (azaz: sikerül közölni a közlendőket), vagy nem sikeres. De nem "helyes" vagy "helytelen". Ha azt mondom, hogy "Holnap estig dolgozok", azt mindenki megérti, azaz sikeres nyelvhasználat, ugyanúgy, mint az, hogy "Holnap estig dolgozom". Az lenne kudarc, ha ezek helyett azt mondanám, hogy "Holnap estig dolgoztönk", mert akkor senki sem értené, ki vagy kik és mikor dolgoznak.

A nyelv egy eszköz, amit közlésekre használunk. Nem öncélú játék. Még a költészetben sem. Az "ikes igékkel" kapcsolatos görcsölés nem is sznobizmus, szerintem egyszerű félreértés, tudatlanság.

2010. ápr. 19. 06:55
 8/34 anonim ***** válasza:
0%

Ezzel teljesen egyetértek, de ha nem lennének szabályok, egy idő után mindenki azt mondhatná, amit akar, és mindenkinek egy saját nyelve alakulna ki, akkor pedig igazi bábeli zűrzavar lenne. Én is ezt tanultam az egyetemen, hogy a "-suk, -sük"-ölés nem helytelen, mert bár a nyelvtani szabályrendszerből kiesik, de mégis sikeresen lehet vele kommunikálni. Ez így is van, de mégis úgy gondolom, hogy igyekezni kéne betartani a nyelvtani szabályokat, hogy a nyelvváltozás során (ami egy természetes folyamat) az egyetlen közös nyelv egységesen változzon, és ne kezdjen el mindenki - akár öntudatlanul is - saját nyelvet kialakítani.

Még mindig várom a kérdezőtől a Magyar Helyesírási Szabályzat azon bekezdését, miszerint a "dolgozok" helyes :)Vagy esetleg te is így értetted azt, hogy helyes: a kommunikáció sikeressége szempontjából?

Amúgy lehet, hogy ez is egy nyelvváltozás, aminek éppen a szemtanúi vagyunk, és 10 év múlva a nyelvtanba is bekerül, mint hivatalosan is lehetséges variáció....sőt mi több! Ki is üti a "dolgozom"-ot, és 60 év múlva még az ikes igék is megszűnnek :D Ennek amúgy nem örülnék...a régmúlt is így halt ki a magyarból, pedig nagyon szép, és sok esetben még hasznos is tud lenni...

2010. ápr. 19. 12:19
 9/34 A kérdező kommentje:
2010. ápr. 19. 12:58
 10/34 A kérdező kommentje:

"Ennek amúgy nem örülnék...a régmúlt is így halt ki a magyarból, pedig nagyon szép, és sok esetben még hasznos is tud lenni..."

Akkor MIÉRT NEM használod?

Mondod azt, hogy "dolgoznám" vagy te is "csúnyán" "dolgoznék"-ot mondasz?

2010. ápr. 19. 12:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!