A burgenlandi osztrákok közül sokan értenek magyarul?
#3: Ez hülyeség.
Anno évekkel ezelőtt voltunk családdal Ausztriába (amúgy van bennem kis részt stájer osztrák) és sokan beszéltek/beszéltünk magyarul. Persze az eladós csajok javarészt németül (osztrák dialektussal) ,de asszem voltunk valamilyen kis boltba és a nő (aki németül beszélt) asszem "Viszlát!"-tal köszönt.
4-es vagyok:
Az kifelejtettem ,hogy természetesen Burgenlandról van szó ,de voltam már a stájer tartományban is,
Én is tudok annyit, hogy Au revoir, de nem mondanám, hogy tudok franciául. Attól, hogy el tud köszönni magyarul, még közel sem biztos, hogy beszéli a nyelvet.
Egy szomszédos ország nyelvéből nekünk, magyaroknak is illene legalább 1-2 szót tudni, de tudtommal ez nem jellemző.
A "90"-es évek elején még Szombathelyen laktam.
Miután megnyíltak a határok sokat jártunk Ausztriába, konkrétan Burgenlandba, azon belül is főleg Oberwartba és Oberpullendorfba
Akkor még viszonylag sokan beszéltek magyarul ezen a vidéken, sőt még Bécsben is.
Aztán, ahogy teltek az évek, néhány honfitársunk sikeresen "elintézte" azt, hogy az ottaniak már nem igazán szólaltak meg magyarul.
Az egyik Bécsi utunk alkalmával tűnt fel az autópálya mellett egy kb 200 négyzetméteres hirdető tábla, rajta nem hirdetés vagy reklám, hanem fehér alapon vastag fekete betűkkel csupán egyetlen mondat, egy felhívás.
Ha nem a saját szememmel láttam volna, talán el sem hittem volna.
A szöveg az alábbi volt:
Ne lopjatok Magyarok!
Ezek után már nem csodálkoztam azon, hogy egyre kevesebben szólalnak meg magyarul a helybéliek közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!