"Do something with it! " A with th-ját itt d-nek kell ejteni?
Kezdésben d-nek is jó, de aki kicsit is igényes az megtanulja, hogy az angolba a legtöbb th-t úgy ejtik, hogy az alsó és a felső fogsor közé teszik a nyelvüket, picit ráharapnak, hogy a fogak a nyelven legyenek és úgy próbálják kimondani a th-t. Fura leírva, de kis gyakorlással elsajátítható.
Ezért is van, hogy sok angolnak/amerikainak olyan a fogsora, hogy a pókot is kiharapja a sarokból...
Ez jó volt :D és igaz is
Eleinte mondogasd d-nek utána gyakorlásképp próbáld össze mixelni a d-t es a v-t, ebből lesz a th, avagy nyelved fogadhoz szoritva, köpködősen amit az első is írt. :)
ne mondogasd d-nek mert megtanulod és soha a büdös életbe nem hagyod abba...ilyenekből lesznek a süllyedő gondolkodók...
az első leírta, el kell sajátítani
Az első válaszírónak teljesen igaza van. Hozzá kell szokni, és jó tanácsot ad. Két dolgot tennék hozzá:
1. A gyors beszédben nem a fogsor mozog, hanem csak a nyelv. Tehát nem harapnék rá, mivel nem mozdul egyáltalán az állkapcsom. De még mindig úgy kell, hogy alulról érintse meg a nyelv a felső fogakat. És persze ne a nyelv hegyével artikuláljuk, az kilógjon egy kicsit.
Ugyanezt a mozdulatot tesszük, ha "l"-t ejtünk ki.
2. Vannak olyan nyelvjárások, ahol valóban "d"-nek ejtik. Mindenképpen érdemes tanulni rendesen kiejteni, de beszédértéshez megjegyezendő, hogy van ilyen. Például a fekete amerikai "tájszólásban," íme: [link]
forrás: Amcsi vagyok. Azért elnézést a magyartalanságaimért.
Na gyakorolgattam, elég sz-nek hangzik, pedig a fogaim közt a nyelvem. De még mindig jobb :D
Na de a with that-ot hogyan kellene kimondani? XD Mert a kettő th tökre más, legalább is nekem másképp hallatszik.
Utolsó akkor amerikai az anyanyelved is és kétnyelvű vagy?
Ilyen esetben a hasonulási szabály nagyjából ugyanaz, mint a magyarban: a második mássalhangzó zöngés, úgyhogy mind a kettő zöngés lesz. Legalábbis én így ejtem ki.
A kérdésedre válaszolva: igen, angol az anyanyelvem. A mostohaanyám magyar származású, de sajnos már nem beszéli szépen a nyelvet. 2008 és 2010 önkénteskedtem Magyarországon, hát így kezdtem. Tavaly meg ELTE-re jártam egy nyári matekszemináriumra. Tehát 8 éve kb. mindennap szentelek egy kis időt tanulásra-olvasásra, és azért még mindig elég bénán beszélek néha. Úgyhogy ne légy túl szigorú magaddal, gyakorolj és menni fog!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!