Az olasz nyelvben hogyan kell a magánhangzókat ejteni?
Ne úgy gondolj az ékezetekre mint a magyarban.
Itt inkább a hangsúlyt jelzik.
Ha a szó végén látsz ilyen magánhangzót, akkor azt jelenti, hogy azon a szótagon van a hangsúly (nem az utolsó előttin, mint általában).
Az ànatra (kacsa) szóban pedig az első szótag hangsúlyos, de itt általában nem teszik ki az ékezetet. Utolsó szótagnál viszont kötelező, ha az a hangsúlyos.
Az "e" és az "o" hang lehet zárt vagy nyitott.
Van rá néhány szabály, hogy mikor melyik, máskor pedig egyszerűen meg kell tanulni.
Pár hónapja kezdtem el tanulni, nyelvtanilag gyorsan haladok vele, könnyen megértem, talán azért, mert a franciát évekig tanultam előtte iskolában, csak ezek a magánhangzók zavarnak be.
Mikor gimibe jártam, volt nálunk egy olasz cserediák, de ő is hol így használta, hol úgy. Például a buonasera-t egyik percben még e-vel, a másikban már é-vel mondta.
És főleg az e és è kiejtésére nem találtam még szabályt, mert eleinte azt hittem, az e az e, az è meg é, és így is tanultam meg a szavaknál. Aztán anyanyelvieket hallgatva feltűnt, hogy semmi logika nincs benne, mikor melyik a helyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!