Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az olasz nyelvben hogyan kell...

Az olasz nyelvben hogyan kell a magánhangzókat ejteni?

Figyelt kérdés
Tudom, Google a barátom, több helyen is olvastam róla, de nem értettem tisztán, hogy is van ez. Főleg az ékezetes betűk. Például az à, è, ì, ò, ù miben másabb az ékezet nélkülinél, ha az e-t és az è-t is hol e-nek, hol é-nek ejtik?

2016. márc. 20. 16:51
 1/4 Pelenkásfiú ***** válasza:

Ne úgy gondolj az ékezetekre mint a magyarban.

Itt inkább a hangsúlyt jelzik.

Ha a szó végén látsz ilyen magánhangzót, akkor azt jelenti, hogy azon a szótagon van a hangsúly (nem az utolsó előttin, mint általában).

Az ànatra (kacsa) szóban pedig az első szótag hangsúlyos, de itt általában nem teszik ki az ékezetet. Utolsó szótagnál viszont kötelező, ha az a hangsúlyos.

2016. márc. 21. 10:54
 2/4 Pelenkásfiú ***** válasza:

Az "e" és az "o" hang lehet zárt vagy nyitott.

Van rá néhány szabály, hogy mikor melyik, máskor pedig egyszerűen meg kell tanulni.

2016. márc. 21. 10:57
 3/4 A kérdező kommentje:

Pár hónapja kezdtem el tanulni, nyelvtanilag gyorsan haladok vele, könnyen megértem, talán azért, mert a franciát évekig tanultam előtte iskolában, csak ezek a magánhangzók zavarnak be.

Mikor gimibe jártam, volt nálunk egy olasz cserediák, de ő is hol így használta, hol úgy. Például a buonasera-t egyik percben még e-vel, a másikban már é-vel mondta.

És főleg az e és è kiejtésére nem találtam még szabályt, mert eleinte azt hittem, az e az e, az è meg é, és így is tanultam meg a szavaknál. Aztán anyanyelvieket hallgatva feltűnt, hogy semmi logika nincs benne, mikor melyik a helyes.

2016. márc. 21. 22:30
 4/4 Pelenkásfiú ***** válasza:

[link]

Ez is segíthet.

2016. márc. 21. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!