Nektek is nehezen mennek a számok idegen nyelveken?
Az a baj, hogy bár önmagában nagyon könnyen tanulok, ha nyelvről van szó. De a számokon mindig meg kell állnom gondolkodni. Meg akkor is, ha más mondja nekem.
Nektek is van ilyen problémátok? Hogyan tanulhatnám meg olyan folyamatosan mondani a nagy számokat mint ahogy magyarul?
(Matekból amúgy kitűnő vagyok, nincs diszkalkuliám vagy ilyesmi.)
Én hat nyelven tanulok, nem vagyok egy hülye, de számolni egyiken se nagyon tudok.
Pláne nem tudom valaki tanul-e itt lengyelül, na ott a számok megtanulása felér egy lehetetlen küldetéssel :D
Egyszer valahol olvastam, hogy mindegy mennyi ideig él valaki idegen nyelvterületen, imádkozni, számolni és káromkodni ösztönösen az anyanyelvén fog.
(Olvastam egy novellát is, amelynek a főhőse megharagudott a hazájára, kiment az USA-ba, onnantól kezdve csak angolul beszélt, írt - regényeket, merthogy író volt a lelkem -, angolul gondolkodott... így ment nem tudom, hány évig, de igen sokáig, és aztán tűz ütött ki a házban - rohant segítségért, de a boltos, akihez üvöltözve beszaladt, csak bámult rá értetlenül. Utólag döbbent rá a pasi, hogy X. év után, vészhelyzetben, ösztönösen az anyanyelvén szólalt meg. Valamiért annak idején nagyon megfogott ez a novelka.)
Egy ismerősöm, aki gyerekkora óta No-ban él, dajkaként dolgozik egy óvodában. Amikor sétálni viszik, vagy más okból számolni kell a gyerekeket (még egyesével csak-csak megy, de idővel átvált magyarra) kettesével csakis magyarul tud számolni.
Másik ismerősöm közel-keleti országból származik, csak az anyanyelvén tud számolni, utána fordítja magyarra.
Mi pedig a főiskolán (német szakon) azt tanultuk, hogy egyik legnehezebb dolog idegen nyelven számolni.
6-os:
Többnyelvüségböl írtam a diplomámat, amiben magam is arra jutottam, hogy a magam részéröl egy adott nyelv beszélöjét aszerint definiálom, hogy az illetö azon a nyelven képes imádkozni, káromkodni, számolni, valamint vicceket spontán (katarzis-szerüen, tehát nem "elmagyarázva") megérteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!