Hogyan lehet idegen nyelvű szavakat könnyen megtanulni?
Jó estét kívánok!
Az előttem szólók módszerjavaslatai mind nagyon jók. Én azokat csak a szótanulás legelső és legutolsó láncszemével szeretném kiegészíteni.
Találkozol egy új német szóval. Az első dolgod az legyen, hogy valamiről jegyezd meg. Az lehet a kezdő szótag, egy anyanyelvi szó, bármi.
Pl.: "das Feld" szót a "föld"-ről lehet megjegyezni, a "die Schnecke" (csiga) a "schmecken" (ízleni)igéről, stb. Biztos jól működik a fantáziád.
És amikor szükséged van a szóra, és nem jut eszedbe, egyszerűen gondolkodsz, hogy miről is jegyezted meg. Valószínűleg eszedbe fog jutni. Ha ilyen kapcsolatot nem építesz ki, akkor - ha a szó nem jut eszedbe, nincs min gondolkodni, egyszerűen reménytelen. Amikor a szót már tudod, úgyis elfelejted, miről jegyezted meg, mert már nincs arra szükség.
A szavakat, amint a többiek már leírták, állandóan ismételni kell. DE: nem úgy, hogy először elolvasom németül, aztán utána újra "kikérdezem magamat".
A helyes az, hogy először töröd a fejecskédet, és ha már reménytelen, hogy eszedbe jusson, csak akkor nézd meg. Meglátod, hogy mindig rövidebb ideig kell rajta gondolkodnod, és a végén már azonnal eszedbe jut. Hogy viccesen mondjam: a "vezeték egyre rövidül".
Eredményes tanulást kívánok: Suzana Guoth
A szótanulás - tortúra. Nekem is.
Naponta 50-nél többel nem is szoktam kísérletezni. Én is a fent leírtakat tudom csak ismételni a saját tapasztalatom alapján:
1. társítom az új szót vagy annak 1 részét egy másikhoz, vagy egy gondolathoz, egy megtörtént szituhoz, stb..
2. először megtanulok vagy 5-öt, majd elismétlem. a következő 5-öt már úgy tanulom, hogy az előzőeket is ismétlem. Ilyenkor már az utóbbi szavak az előzőek alapján is be tudnak ugrani.
De rávenni magam... Brrr... Pedig muszáj!
Nekem az a módszer vált be, h felírtam angolul a lap egyik oldalára, magyarul meg a másik oldalára, és hol az egyiket láttam, és próbáltam megmondani a másikat, hol fordítva. A/4es lap nyolcada méretű lapokra írtam, vagy tizenhatoda méretűekre.
Találomra kihúzok egyet, és megmondom, mi van a másik oldalon.
Amúgy az is jó, ha vmihez megpróbálod társítani... Némethez nem nagyon értek - sosem tanultam - de angolban pl nekem bevált, h egy-egy dalszövegről jegyeztem meg, vagy pl az első szótagról.
Pl az important - fontos, onnan jegyeztem meg, h az import árú fontosabb, mint az export. Lehet, h hülyeség.
De ha ilyen módszerek nem mennek, akkor az is jó, ha csak simán olvasgatod, és próbálsz velük mondatokat írni, mondani.
Remélem, vmelyik módszer beválik majd. :)
Ha nem kell gyorsan megtanulni a szavakat (1,2 nap alatt)akkor én azt a módszert alkalmazom, hogy öntapadós papírra ráírom a szót és a magyar jelentését, majd a házban ahova sokat szoktam, járni szem előtt van kiragasztgatom. Így egy idő után a fejembe jön minden. Ez a módszer csak akkor jó, ha nem kell gyorsan megtanulni a szavakat, vagy csak magadtól szeretnél tanulni!
De amúgy igaz, az a módszer is, amit az előzőekben leírtak, hogy kapcsold valamihez a szót. Én például sok szót egy-egy dalszöveghez kapcsoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!