Melyik MAGYAR mondat helyes a kettő közül?
,hogy ő és a csapata dolgozzon ki egy olyan koncepciót,amely....
,hogy ő és a csapata dolgozzanak ki egy olyan koncepciót,amely...
1.
Nekem meg a második szimpibb... :D
Nekem is az első szimpibb, de én sem vagyok nyelvész.
Az orosz nyelvből tudnék kiindulni, ott két vagy több alany esetén mindig az igéhez közelebb álló lesz a mérvadó. Tehát az ige annak megfelelően fog ragozódni. De hát ez magyar, az meg orosz. :D De ilyen téren elég sok az átfedés a két nyelv között ( csak ilyen téren), így az elsőre voksolnék.
Inkább egyik sem, stilisztikailag átfogalmaznám, úgy hogy "a csapatával dolgozzon ki". A rejtett alany magyarosabb, gördülékenyebb, a két alany az olyan döcögős.
De ha feltétlenül a kettő közül kell választani, akkor nekem a második a szimpatikusabb: "ő és a csapata dolgozzanak ki".
Az egyes számhoz megfordítanám a szórendet: "a csapata és ő dolgozzon ki".
5
De az ő és a csapat,az már "ők". Szerintem legalábbis.
Szóval ők dolgozzanak ki.
A 3. válaszoló vagyok. :) Épp azért hoztam fel az oroszos példát, hogy lássuk, nem mindig a logika szerint működik egy nyelv ( sőt, a logikát nyugodtan sutba lehet dobni a legtöbb nyelvnél, talán a német valamelyest kivétel..de nem, visszavonom, mert ott meg ott a der-die-das, többek között...)
Más példa: kisfiú és a kislány elment a boltba vagy a kisfiú és a kislány elmentek a boltba? Melyik a helyes? Én sem tudnám megmondani biztosan, nekem az első szimpatikusabb...viszont ha megint vesszük az orosz példát, ott nem csak hogy egyes számot kell használni,de nőnemetit, mivel az igéhez legközelebb eső alannyal egyeztetünk, szóval (mivel múlt idő), az ige -ла végződést kap, mert a kislány nőnemű ( múlt időben az ige hímnem esetén -л-t (vagy csonkul), nőnem esetén -лa-t, többes szám esetén -ли-t kap)
Mindezt csak azért írtam le, hogy a logikát tényleg érdemes elfelejteni, vagy legalábbis nem abból kiindulni. Még ha egy nyelvre többnyire a logika igaz is, mivel kisebb medvecsapdába sétálhatunk bele, hogy ami 10-ből 9 esetre igaz, az a 10. mondjuk nem.
Bocsánat, ha kicsit össze vissza lett, nem vagyok nyelvész, csak önszorgalomból már megtanultam 1-2 nyelvet, és nekem ez a tapasztalatom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!