Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért jobbról balra olvasandó...

Miért jobbról balra olvasandó a manga?

Figyelt kérdés
A bökkenő számomra abban rejlik, hogy tudtommal 1948 óta szinte csak a balról jobbra írás jellemző a japán nyelvben, amikor vízszintesen írnak.
2016. márc. 28. 14:29
 1/2 anonim ***** válasza:
2016. márc. 28. 14:40
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszi. :) Bár csak alapfokon beszélek angolul, és a kérdésem kiírása után még aznap megtaláltam a választ, azonban az általad linkelt angol szövegek alapján további idevágó infóra akadtam, szóval jól jött a segítséged, köszönöm. :)

Szóval aznap lejött számomra, nem csak arról van szó, hogy áttértek a világháborúkat követően a vízszintesre, hanem váltogatva alkalmazzák a függőlegessel, utóbbi meg ugyebár oszlopos, az oszlopok jobbról balra haladnak mind a mai napig, függőleges írás során. Szóval így már vili, hogy a manga is ezért... :)

A te cikkeid által azt is megtudtam, hogy a novellák, újságok, magazinok a klasszikus, régi oszlopos, oszloponként jobbról balra haladást követik, míg más bizonyos felületeken alkalmazzák a vízszintes, egyben balról jobbra írást (nyugati hatásra).

2016. márc. 29. 18:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!