Japán: Mikor szokták használni ezeket a kifejezéseket?
-chan, -san, -desu, -sama
Nii-san, Onii-chan?
a sant azt idősebbeknél használják nem?
chan : az kedvesebb jelző, azt hiszem kereszt nevek után szokták
san : lányoknál használják kereszt és vezeték névnél egyaránt
desu: - ezt most hirtelen nem tudom
sama: tisztességesebb jelző, aki így hívja a másikat, az a személy magasabb fokozaton van ( pl egy alóbb éves sulis, a végzőst, de szokták a fiatalabbik testvér az idősebbet)
Nii-san, Onii-san: idősebb fiú testvér megszólítása
Első válaszoló válasza nem jó... -_-
-chan: nagyon becézős, főleg lányok neve után teszik, de lehet akár kisfiú neve után is. Olyan, mintha nálunk az Istvánból Pistike lenne.
-kun (erre nem kérdeztél rá, de ide tartozik): ez is egyfajta becézés, de nem annyira "gügyögős", ezért inkább fiúk neve után teszik, illetve főnökök és tanárok lányok neve után is szokták. Mintha Istvánból Pisti lenne.
-san: NEM csak nők neve után!!! Mindenki neve után lehet, olyan ez, mint nálunk az "úr"/"asszony". Amíg nem vagy valakivel baráti viszonyba, ezt használd.
-sama: a legudvariasabb névutó, ritkábban használják. De nem ezt használják felsőbbévesnél, az a "senpai"
A nii-san vagy onii-chan viszont tényleg báty becézése.
A "desu" meg nem névutó, hanem az udvarias ragozású mondatok nagyon sokszor így végződnek, de nem nagyon lehet megfeleltetni magyar szónak.
Nem, nem ugyanazt írtam le. Olvasd el még egyszer, ha elsőre nem megy a szövegértelmezés.
Ugyanis csomót kijavítottam, pluszba beleírtam, pl.:
-a -chat-t nem csak keresztnevek után lehet írni, és kimaradt, hogy ez nagyon becézős
-a -san-t nem csak a lányoknál használják!! És hogy ez a leggyakoribb tiszteletteljes megszólítás.
- a desu-t nem is tudtad
- sama: nem is felsőbb éveseknél használják
Egyedül a nii-san/onii-chan-t találtad el jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!