Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Pesties nyelvezet?

Pesties nyelvezet?

Figyelt kérdés

Evvel, avval, népItánc, népItáncos, stb.

A fülem beletörik. Kollégáimnak a fogát kitudnám verni, amikor azt mondják, hogy evvel -.-'

2016. jan. 11. 08:25
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekik meg biztos a te szóhasználatod furcsa. Rám is gyakran néznek furán. Eredendően békés megyei vagyok, majd onnan pest mellé költöztünk, aztán baranyába. Na, itt aztán vannak furcsa kifejezések :D döcihinta-libikóka, fötör-túr/keres, mindenféle felvágott szalámiként fut, skutella-ételhordó, a haj nem nő, hanem nől (na, ettől kész vagyok), a tepsi meg sokaknak tepszi. Aztán nyáron dolgoztam egy ideig somogyban, ott is vannak érdekes nyelvi megoldások.:D ott nem lemennek, hanem lenek...meg nem fel, hanem fö(l)nek. Komolyan, néha úgy éreztem magam, mint valami ufo. Egyébként meg kifejezetten érdekes volt. :)
2016. jan. 11. 09:00
 2/4 anonim ***** válasza:
Mi a kerdes? Talan az hogy segitunk e kiverni a fogukat?
2016. jan. 11. 09:32
 3/4 anonim ***** válasza:

A népItánc és a néptánc nem ugyanaz. Persze sokan keverik a kettőt :)

A népitánc a népi gyökerű, de erősen koreografált, inkább már táncszínházi műfaj; kórussal, nagyzenekarral kísérve. A táncmozdulatok sem az eredetiek, hanem azoknak egy "lájtosított" kifinomult változata.

https://www.youtube.com/watch?v=mtnJY_ha30M

A néptánc pedig a táncházmozgalomhoz kötődik, és elsődleges szempont az, hogy a táncok autentikus formában kerüljenek a színpadra.

https://www.youtube.com/watch?v=QeeTTG2gRw4

2016. jan. 11. 09:42
 4/4 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

"a fogát kitudnám verni" - Én pedig az ilyen kérdezők ujjait tudnám eltörni, akik ilyen magyartalanul fogalmazzák meg az egyébként is értelmetlen kérdéseiket.

A beszélt nyelv kevésbé kötött mint az írott, az egyes tájegységekre jellemző sajátosságokon csacsiság háborogni. ( Megjegyzem, amiket írtál, még csak nem is pesti sajátosság. gyakorlatilag az ország bármely részén találkozhatsz vele. Mint ahogy a helység - helyiség keverésével is.)

Viszont írott szövegben nem árt tudni, hogy egy igekötő melyik igéhez tartozik, így nem égetnéd magad azzal, hogy "ki tudnám verni" helyett "kitudnám verni"-t írsz.

Ha már a nyelven lovagolsz...

2016. jan. 11. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!