Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van esélyem még arra, hogy...

Van esélyem még arra, hogy megértsem az olasz beszédet?

Figyelt kérdés
4 évig tanultam középiskolában, de már 37 éves vagyok. Annyira jól ment, imádtam is, az érettségin el kellett olvasni egy szöveget és elmondani magyarul vagy olaszul a tartalmát és semmi gondot nem okozott olaszul elmondani. Viszont akkoriban még nem helyeztek hangsúlyt arra, hogy eredeti olasz beszédet hallgassunk. Írni, olvasni remekül megtanítottak olaszul, sőt, beszélgetni is tudtunk egymással olaszul, de ma már tudom, hogy pocsék hangsúlyozással, mivel abszolút nem hallottunk eredeti olaszt. Azóta elvégeztem néhány olasz kurzust, de megakadtam és nem láttam értelmét elmenni nyelvvizsga felkészítőre, mert az élő beszédet nem értem. 1 hónapon át néztem minden este 4-5 órán keresztül a Rai Uno-t és azzal szembesültem, hogy ha feliratozva van olaszul, akkor le tudom magamban fordítani, de ha csak hallgatom, egy árva szót sem értek abból a hadarásból. Persze nem mindegy a beszélő habitusa sem, vannak előadók, akik lassabban beszélnek, őket jobban tudom követni...De ettől függetlenül is 1 hónap olasz beszéd hallgatás után is olyan érzésem van, hogy az olasz beszéd nyelv egy másik nyelv, amit nem tanultam, nem értem és már nem is fogom megérteni soha. Az agyam nem áll rá, öreg vagyok hozzá vagy csak egyszerűen külön meg kéne tanulnom elölről a hangzó olaszt is - de ez képtelenség, kisgyermekem van, itt a háztartás, vállalkozásba fogok kezdeni, viszont van főállásom ahova vissza szeretnék majd menni, de követelik a nyelvvizsgát. A diplomámat nem tudom anélkül átvenni. Nem tudok már új nyelvet elkezdeni, fáradt vagyok. Az olaszban rengeteg energiám benne van, ráadásul nagyon sok minden leülepedett úgy, ahogy annak, aki néhány éve tanulja, nem tud. Pl. az olasz kurzuson meg voltam győződve, hogy nagyon bénán beszélek olaszul, de a tanárom azt mondta, az egész csoportból én beszélek nyelvileg a leghelyesebben. És ez azért van, mert a középiskolás múlt miatt nekem a ragozás már a legtöbb esetben zsigerből jön, nem gondolkozom rajta, egyszerűen helyesen használom a nyelvtant anélkül, hogy tudatosítanám, hogy miért úgy ragozok...Egy időben képes voltam olaszul gondolkozni. De hiába minden, ha a hangzó beszéd egy teljesen új nyelv a számomra. Van erre valami megoldás?

2016. jan. 11. 03:53
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

1,Sose késő, én is 40 felett kezdtem újra angolt.

2,Minden nap foglalkozni kicsit,többet ér,mint 1 nap sokat,aztán 1 héti semmit.

3.A hallásértésnél sokan elfelejtik,hogy lehet eleve nem hallanak annyira jól.Illetve anyanyelvi szinten se minden képesség egyformán erős. Nekem magyarul is nehéz a fogalmazás,mert néha azt érzem nem úgy fogalmazom meg,ahogy a legtökéletesebb lenne stb.. A hallásértésben szerintem az nehéz,hogy minden embernek más a hangja,ritmusa stb.. Ezért az agynak nem elég egy szó hangmintát megtanulnia,hanem sokféle módon kell hallani az adott szót,hogy lássa,mi is a lényeg belőle. (kb mintha a nyomtatott szöveg után mutatnának egy kézzel írtat,ami nem túl szép, ez magyarul se annyira jó ugye.?)

A lényeg,vigyél sok infot a fejedbe,az agyad meg majd kialakítja amit kell..

2016. dec. 5. 10:05
 12/13 anonim ***** válasza:

Előző vagyok,bocs:) már látom elkésett válaszom. Gratula:)

Fura,mikor régi kérdés kerül elő..:))

2016. dec. 5. 10:06
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Nem is gondoltam, hogy valaki elolvassa:) Csak úgy leírtam:)
2016. dec. 7. 03:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!