Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A boltba vagyok vs A boltban...

A boltba vagyok vs A boltban vagyok. Melyik a helyes?

Figyelt kérdés

Mostanába(n) vettem észre,hogy ezeket a ban-ben végződéseket össze vissza használom,mikor épp milyen kedvem van

Elmagyarázná valaki a szabályt ? Előrr is köszi :)

2016. jan. 3. 23:23
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

A hol? kérdésre a -ban/-ben a rag: Hol vagy? A boltban vagyok.

A hova? kérdésre a -ba/-be a rag: Hova mész? Boltba megyek.

2016. jan. 3. 23:33
 2/9 A kérdező kommentje:
Akkor ha valaki azt kérdezi tőlem,hogy hol találja Pistikét,akkor arra az a válasz,hogy a kertben van. :D
2016. jan. 3. 23:43
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Elmentem az iskolába. (Érted: máshol voltál, oda mentél.)

Elmentem az iskolában. (No ez egészen mást jelent, ne ragozzuk...)

Másik példa:

"Betettem a kamrába." (Valamit bevittél a kamrába, és ott elhelyezted.) -> Hova?

"Betettem a kamrában." (Valamit betettél valamibe, miközben mindvégig a kamrában tartózkodtál.) -> Hol?

2016. jan. 3. 23:50
 4/9 anonim ***** válasza:
36%
A "-ban, -ben"-rag a "Hol?" -kérdésre válaszol ("inesszívusz" elvileg az ezt kifejező eset a latin nyelvtanból eredő neve). A "-ba, -be" pedig a "hova?"-kérdésre, (ezt pedig illatívusznak hívják). Ez a különbségtétel ma már inkább csak írásban létezik, beszédben megszűnőben van. Ezért nem érdemes nagyon azzal foglalkozni, hogy "melyik a helyes", mert végülis az a helyes, amit az anyanyelvi beszélők többsége elfogad és használ. Szokás kérdése. A nyelv mindig változik. Ha nem okoz hátrányt egy nyelvi változás, de könnyebbséget okoz, akkor az általában rögzül. Írásban továbbra is él a szabály, szóban már nem nagyon (valószínűleg az az oka, hogy a szövegkörnyezetből egyébként is kiderül, hogy melyik esetre gondol a beszélő).
2016. jan. 4. 00:02
 5/9 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"Elmentem az iskolában. (No ez egészen mást jelent, ne ragozzuk...) "

A matek szakkörre. Ugye erre gondoltál? :)

2016. jan. 4. 00:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Mostanában
2016. jan. 4. 01:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Jó ezeket olvasni. Van aki még törődik a magyar nyelvvel. Legalább igyekszik. De sokszor majd el sírja az ember magát amiket és ahogyan írnak az emberek. Olyan alapvető hibákat amikor a mondat kezdődik nem nagy betűvel, se elválasztó vessző, se pont nincs. Értelmetlen megfogalmazások, ékezet hiánya. Persze ráfogják hogy : bocsi telefonról írok. De a trehányságot, butaságot nem lehet megmagyarázni.
2016. jan. 4. 05:47
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

"De sokszor majd el sírja az ember magát amiket és ahogyan írnak az emberek."

Ezen én is "elsírom" magamat.

"Olyan alapvető hibákat amikor a mondat kezdődik nem nagy betűvel"

Hogy minek a mije kezdődik mivel? Elmagyaráznád, kérlek?

Köszönöm!

(Kérdező, bocsánat az offért, de a lényeget már úgyis elmagyarázták a többiek.)

2016. jan. 4. 08:16
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2016. jan. 5. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!