Lehet tudni valamit arról, hogy miként alakult ki az ábécében a betűk sorrendje?
Elképzelhető, hogy a betűk eredeti gyakorisága szerint alakult ki az ábécé? Én azon gondolkoztam, hogy a w, x, y egyes nyelvekben ritkák, és általában nem fordulnak elő mindenféle szóhelyzetben (pl. x szó elején viszonylag ritka).
Az "a" és az "e" talán minden nyelvben viszonylag gyakoribb magánhangzók, ezért vannak az ábécé eleje felé.
Az is érdekes, hogy a magyarban a "zs" a vége felé van, az oroszban pedig az eleje felé, akárcsak a "z".
Az megint érdekes, hogy nem elsősorban a betűk hangértéke, hanem maguk a betűk döntőek. Pl. a franciában a "j"-t zs-nek ejtik, de ettől nem kerül a végére. Ez persze azért lehet, mert eredetileg nem így ejtették, és ugye a kiejtés változásával együtt nem fogják az ábécét is megváltoztatni.
Azt erősen gyanítom, hogy a "j" betű később alakulhatott ki, mint az "i", és hasonló képzésmódja miatt az "i" utánra tették be. Még a latinban sem jelölték külön betűvel a "j" hangot.
Az közös lehet minden nyelvben, hogy a speciálisabb betűket, melyek idegen szavakban fordulnak elő, az ábécé végére teszik. A nyelv saját egyedibb hangjait pedig a hasonló képzésű fonémát jelölő hang mellé teszik, pl. magyarban a d, dz, dzs.
Ez nem igazán válasz a kérdésre. Viszont gyanítom, a betűk gyakorisága szerint kezdték azokat először sorrendbe rakni.
Az is lehet, hogy valamilyen hosszabb szöveg mondatainak/szavainak első betűje adta ki legalább az ábécé elejét. Nekem még a szolmizációs hangok nevének kialakulása jutott eszembe, azok is egy szöveg sorainak első szótagjából alakultak ki.
Nem valószínű, hogy a hangok képzésének módja szerint alakult ki a betűk sorrendje, bár a G-ig elől képzett hangok vannak, utána két hátul képzett hang is jön (g, h). Nagyjából az "l"-ig úgy ahogy ráfogható, hogy képzés helye szerint "hátra fele" haladunk, de utána megint "előre ugrunk" az m, n, p hangokkal. És zöngés-zöngétlen magánhangzók is összevissza jönnek egymás után.
Ami még érdekes, a számítógép (írógép) billentyűzetén a betűk sorrendjének oka. Nyelvészeket megkérdeztek, szerintük miért így vannak a betűk. Azt mondták, a gyakoribb betűk vannak egymás mellett. Pedig pont fordítva! A gyakoribb betűk vannak egymástól távol, hogy könnyebb legyen a gépelés!
Az említett cirill ábécé betűinek a sorrendjére az az egy mondat nem ad választ, legfeljebb az első néhány betű sorrendjére, és utána még ott jön kb. ötször annyi betű, amik sorrendjére ez a rövidke mondat nem ad választ.
Nem adtam választ a kérdésre, de a gépelésbe belejöttem.
Nagyon érdekes feltételezés, Webnyelv, kicsit jobban utánanézek az egyiptomi hieroglifeknek, mert amit eddig olvastam róluk, az már a latin abc szerinti "fordítás", vagy végtelenül leegyszerűsített belemagyarázás.
De a gyakoriság-elmélet nem rossz! :)
A szanszkritban a sorrend a kepzeshelyeknek felel meg.
Az elso hang a ka utana kha utana ga utana gha stb A velaris hangoktol haladunk kifele egeszen a labialisokig. Tehat itt a sorrend a kepzes helye.
Na de pl. amagyar abc miert pont igy van azt nem tudom. Bocsi.
Előbb létezett a beszélt nyelv. A nyelv lejegyzése, az írás később alakult ki.
Ha még csak most kezdene a nyelv lejegyzése, az írás kialakulni, hogyan rendeznénk a betűket sorba?
Először fel kellett ismerni, hogy mi a legkisebb egysége a beszélt nyelvnek. Talán ez se ment mindig könnyen. Talán nem is volt még az elején minden esetben elkülöníthető egymástól az összes betűkapcsolat.
A gyakoriság szerintem így is sokat számíthat. A gyakrabban előforduló hangokról előbb sikerült megállapítani, hogy különálló hangok, és ezeket tovább bővíthették a ritkábbakkal. Találtak később egy olyan szót, amiben olyan hang volt, amit még nem jegyeztek le.
De az sem kizárt, hogy ennek ellenére később teljesen megváltoztatták valamiért a betűk sorrendjét, és csak ez lett a hivatalosan elfogadott.
Tényleg jó lenne tudni erről valamit. Nem lehetne nyelvészeti tanszékeken megkeresni professzorokat és megkérdezni tőlük, hátha tudják, vagy utána tudnának járni? Vagy akár történészeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!