Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A cirill ábécében van különbsé...

A cirill ábécében van különbség a két "L" betű között?

Figyelt kérdés

Van egyszer ez a gyakran használt: Л

A másik meg ehhez hasonló (ez egy lambda): Λ

Pl. amikor megyünk Szerbiába, Kelebija nevében is ilyen "l" van. Van valami különbség a kettő között? Vagy miért használják a görög lambdát a cirill л helyett?

2010. jún. 21. 23:21
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
az elso, az olyan mint a magyarban az y, mint amikor a g utan odateszed az y-t es ettol megvaltoik a hang, a masik pedig az L betu
2010. jún. 21. 23:46
 2/17 anonim ***** válasza:
91%
A lambda nem cirill betű, hanem görög.
2010. jún. 21. 23:47
 3/17 anonim ***** válasza:
91%

A cirill ábécében egyféle "L" van, így néz ki: Л

A szerb cirill ábácáben van egy ilyen betű is: Љ

Ez kb a magyar "ly"-nak felel meg.

Lambda a cirill ábécében nincs, de van, amikor egyes cirill betűtípusoknál tényleg úgy néz ki a "Л", mint egy lambda.

2010. jún. 22. 00:11
 4/17 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy a lambda görög betű, és hogy hivatalosan nincs a cirillben, de néhányszor tényleg láttam nyomtatott írásban az л helyett, és érdekel, miért van. (

Mellesleg a kézzel írott formában mindig így van.)

2010. jún. 22. 10:01
 5/17 anonim ***** válasza:
Én a lambda jelet, mint L-t eddig Bulgáriában láttam, de ez tényleg érdekes amúgy:)
2010. jún. 22. 14:08
 6/17 anonim ***** válasza:
44%

Azt a fafejű mindenedet, Kérdező...

Szerinted mit jelent az a szó, hogy "betűtipus"? Tudod, Arial, Times New Roman, blablabla. Nos, a cirill betűk esetében is vannak ilyen betűtípusok. Az egyikben az Л úgy néz ki, ahogy itt le van írva, a másikban meg úgy mint egy lambda. De attól még az ugyanaz a betű, édes szívem! Ezért van.

2010. jún. 22. 17:21
 7/17 A kérdező kommentje:

Hát szerintem a latin betűtípusok közül nem tudnál olyat mutatni, aminél az "L" "V"-nek néz ki, már bocs...

És a Kelebija feliratos tábla (vagy üdvözlő vagy lakott területet jelző, nem emlékszek már..) a "szokásos" cirill betűkkel volt írva - egyenes vonalak, semmi formázás.

2010. jún. 22. 22:25
 8/17 anonim ***** válasza:
21%

Azt hiszem, te nagyon-nagyon sötét vagy, Kérdező... Nem tudod megmondani, hogy mit láttál, nincs miről beszélni.

Adok egy linket:

[link]

Ha itt nem szerepel az a betű, amit láttál, akkor egyszerűen rosszul emlékszel. Harmadszorra is elmondom, hogy létezik a cirill ábécének egy Arial-típusú formája, itt tényleg úgy néz ki az Л, mint egy lambda. De attól az még ugyanaz a betű! Még egyszer nem fogom leírni.

Kelebia nevét meg vagy így: "Келебија" láttad leírva, vagy ArialCyr betűtípussal (kockabetűkkel), vagy sehogy.

2010. jún. 22. 23:14
 9/17 A kérdező kommentje:
Te engem ne nevezzél sötétnek, pontosan ismerem a szerb ábécét, tanultam is a nyelvet egy ideig. Ha nem hiszed el, akkor menjél át a szerb Kelebiába, és nézd meg magad! De nincs szükség a felesleges okoskodásra.
2010. jún. 23. 08:55
 10/17 A kérdező kommentje:
Nincs olyan betűtípus, aminél az L egy lambda.
2010. jún. 23. 09:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!