A cirill ábécében van különbség a két "L" betű között?
Van egyszer ez a gyakran használt: Л
A másik meg ehhez hasonló (ez egy lambda): Λ
Pl. amikor megyünk Szerbiába, Kelebija nevében is ilyen "l" van. Van valami különbség a kettő között? Vagy miért használják a görög lambdát a cirill л helyett?
A cirill ábécében egyféle "L" van, így néz ki: Л
A szerb cirill ábácáben van egy ilyen betű is: Љ
Ez kb a magyar "ly"-nak felel meg.
Lambda a cirill ábécében nincs, de van, amikor egyes cirill betűtípusoknál tényleg úgy néz ki a "Л", mint egy lambda.
Tudom, hogy a lambda görög betű, és hogy hivatalosan nincs a cirillben, de néhányszor tényleg láttam nyomtatott írásban az л helyett, és érdekel, miért van. (
Mellesleg a kézzel írott formában mindig így van.)
Azt a fafejű mindenedet, Kérdező...
Szerinted mit jelent az a szó, hogy "betűtipus"? Tudod, Arial, Times New Roman, blablabla. Nos, a cirill betűk esetében is vannak ilyen betűtípusok. Az egyikben az Л úgy néz ki, ahogy itt le van írva, a másikban meg úgy mint egy lambda. De attól még az ugyanaz a betű, édes szívem! Ezért van.
Hát szerintem a latin betűtípusok közül nem tudnál olyat mutatni, aminél az "L" "V"-nek néz ki, már bocs...
És a Kelebija feliratos tábla (vagy üdvözlő vagy lakott területet jelző, nem emlékszek már..) a "szokásos" cirill betűkkel volt írva - egyenes vonalak, semmi formázás.
Azt hiszem, te nagyon-nagyon sötét vagy, Kérdező... Nem tudod megmondani, hogy mit láttál, nincs miről beszélni.
Adok egy linket:
Ha itt nem szerepel az a betű, amit láttál, akkor egyszerűen rosszul emlékszel. Harmadszorra is elmondom, hogy létezik a cirill ábécének egy Arial-típusú formája, itt tényleg úgy néz ki az Л, mint egy lambda. De attól az még ugyanaz a betű! Még egyszer nem fogom leírni.
Kelebia nevét meg vagy így: "Келебија" láttad leírva, vagy ArialCyr betűtípussal (kockabetűkkel), vagy sehogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!