Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy fejezem ki angolban a...

Hogy fejezem ki angolban a múltidőt? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy egyszerű kérdésnél úgy lesz, hogy, pl:

Hazamentél? - Did you go home?

A kérdésem lényegében az, hogyha azt akarom kifejezni, hogy pl:

Végül melyik ruhát vásároltad? - Finally, which dress was the one that you bought? Vagy itt buy-ként szerepelne? (az első példából kiindulva)

Sajnálom, ha teljesen egyértelmű lenne a kérdés, nem vagyok még túl jó nyelv szempontjából, még tanulom, most nagyon elbizonytalanodtam.

2015. aug. 21. 00:49
 1/4 anonim ***** válasza:
Az elsőben azért go, mert a do már múltidőben van (did). Sajnos már nagyon régen tanultam ezt. Azt hiszem, ha ezek a do-have-stb igéket már múltidőbe tetted, a többit nem kell. De nyilván nem minden mondatba kell ilyen ige, ott a sima igét kell m.i.-be rakni.
2015. aug. 21. 00:57
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi. :)
2015. aug. 21. 01:00
 3/4 anonim ***** válasza:

Igen, ha segédige szerepel a mondatban, akkor azt teszed múltba és a másikat simán leírod, ha viszont nincs, akkor nyilván az igét teszed múltidőbe.

Pl.:

segédigével:

Meg KELL CSINÁLNOM a házim. = I HAVE TO DO my homework. --> Múltban: I HAD TO DO my homework. (mondjuk itt a "to" is itt van, de mindegy)

vagy kérdésnél is bejöhet pl. a "do" mint segédige a te példádban: Hazamentél? = DID you GO home?

segédige nélkül:

MEGCSINÁLOM a házim. = I DO my homework. --> Múltban: I DID my homework.

vagy kérdés nélkül, állítva az említett mondat: Hazamentél. = You WENT home.

Tagadással meg ugyanígy. :)

2015. aug. 21. 01:08
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ment a zöld kéz. :)
2015. aug. 21. 01:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!