El lehet felejteni a magyart?
Ha valaki teljesen idegen környezetben van,nem olvas és nem ír magyarul,akkor egyidő után elfelejt magyarul beszélni.Ez főként az eredetileg is kevésbbé művelt emberekre jellemző.
Láttam egyszer riportot Wigner Jenővel.Tökéletesen,enyhe akcentussal beszél magyarul,pedig akkor már 40-50 éve élt Amerikában.Sok mai TV-szereplő tanuhatna tőle.Igaz,hogy ő állandó kapcsolatot tartott magyarokkal.
De volt olyan ismerősöm,aki 56-ban Kanadába ment.Amikor hazajött 10-15 éves kinttartózkodás után,rosszul tudott magyarul,sok angol szót kevert a beszédébe.A vicces az volt,hogy angolul sem tudott rendesen.Kint egy magyar kolóniában élt,de dolgozni angaolokkal dolgozott együtt.Emiatt keverte a két nyelvet.
Úgy hiszem, hogy ha el is lehet felejteni, akkor elég nehezen és sok idő után.
Én úgy vagyok ezzel, hogy ha nem olvasok sok ideig mondjuk atomfizika témájú könyvet, akkor az ott használatos kifejezéseket elfelejtem, nehezen jutnak eszembe. Gondolom, ez az élet legtöbb területén így van, ha nem használok hivatalos ügyintézésnél használatos szavakat, akkor nehezebben jutnak eszembe, talán még el is felejtem őket.
Lehetséges, de nagy fokú oda nem figyelés és beleszarás kell hozzá.
Láttátok a Spanyol albérlet c. filmet az Erasmus-os diákokról? Na abban, mikor a srác összehaverkodik a pszichológus csávóval, az utóbbi elmagyarázza neki, hogy melyik agyi lebeny felelős a nyelvtudásért és hogy létezik olyan amnézia-féleség, ami kitöröl egy egész nyelvet az ember agyából, ami lehet akár az anyanyelve is :-)
Komolyan meg: volt, hogy majd' egy évig nem szólaltam meg magyarul és mikor hazamentem, fura volt beszélni rajta. Nem gondolkodtam a szavakon, de tettem a beszédbe külföldi kifejezéseket (magyarra lefordítva), amiket megmosolyogtak otthon. És ez igaz fordítva is.
Lehet hogy el lehet felejteni, de nem biztos hogy mindenkinél.
Voltunk Szófiában, és az ócskapiacon az egyik árus megszólított minket magyarul. Kiderült, 15 éve él ott, bolgár a férje, azóta nem is beszélt magyarul, kicsit sem törte a magyart.
Barátnőmék meg Németországban találkoztak egy buszsofőrrel, aki 30 éve nem beszélt magyarul, na ő már törte, de beszélte.
Nem...Szerintem az anyanyelvedet nem tudod elfelejteni...Persze egy idő után nehezebben fejezed ki magad,de nem felejted el...Azért ha külföldön élsz,nem árt
magyarul is beszélni,egy itteni ismerősöddel vagy a családoddal,biztos ami biztos!!!
Szerintem a szemelyen is mulik. Van, aki konnyebben elfelejti, mint masok es ennek nem feltetlenul nyelvtani gyokerei vannak, hanem kulturalisak. Meg gyerekkoromban hallottam torteneteket olyan emberekrol, akik kimentek kulfoldre, letelepedtek egy farmon es egyedul eltek. Mivel csak muveltek a foldet, senkivel nem valtottak egy szot sem, nem kellett gondolkodniuk tul sok minden, igy az anyanyelvuk nagy reszet elfelejtettek es mellette nem tanultak meg masik nyelven. Na ilyen szintre nem kellene lemenni.
En is kulfoldon elek es igen, azert nehez atvaltani. A szavakat neha en is keresem, viszont irasban nincs gondom meg a nyelvtannal sem. Ez igy mukodik, mikor az ember nem hasznalja szoban az anyanyelvet. A tobbi tanult nyelv meg meg konnyebben elfelejtodik. Ha Magyarorszagon vagyok vagy 2 hetig, utana visszallok, de kell ido. Az, hogy keresi a szavakat, nem azt jelenti, hogy elfelejtett magyarul. Egy par szot elfelejtett, nekem is van csak egy par 5-6 szo, ami nem szokott eszembe jutni. Mindig ugyanazok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!