Mixed conditionals. Van rá szabály?
Kissé meg vagyok keveredve,mert kezdetben tanultam 3 félét,aztán jött,hogy van még 0 conditional is.
Ezek után meg láttam olyasmit is,hogy real meg unreal conditional és még ez is:)
Szóval akkor gyakorlatilag csak részmondatokra igaz a conditional forma nincs és ez az egész 1.2.3. conditional értelmetlen,mert az életben úgysem úgy van:)
A lényeg,hogy igazából két mondantrészt egyben tanítják,pedig külön kéne.
Pl:Ha nyertem volna a lottón,gazdag lennék.
Akkor jön a küzdés,hogy oké nyertem volna részt veszem figyelembe,akkor ez lenne:
If I had won the lottery, I would have been rich.
Mert ugye a nyertem volna az múltban van,csakhogy a 2.rész az jelenre volnatkozik.
Akkor az illető megakad,hogy akkor csináljunk 2. conditionalt.
If I won the lottery, I woudd be rich.
Na akkor ez se okés,mert ugye nem ha nyernék,hanem nyertem volna.
past + present unreal cond.
Mert ez most olyan,mintha azt mondanák,hogy valaki csak Kovács Pista vagy Tóth Aladár lehet,de közben lehet Kovács Aladár és Tóth Pista is:)
If I had won the lottery, I would have been rich-ha nyertem volna a lottón, akkor gazdag lehettem volna. Ez nem igazi, mert soha nem történt meg, valószínűleg nem is fog, múltbéli mi lett volna ha. Ez a 3.
If I won the lottery, I would be rich-ez azt jelenti, hogy ha megnyertem volna a lottót, akkor gazdag lennék, ez ugye 2. ez sem igazi
a 0. így hangozna: If you win the lottery, it makes you rich. Ha megnyered a lottót, gazdaggá tesz, ez mindig igaz, olyan, mint az if you heat water, it boils. Ez igazi condtional.
Az 1. ben így hangzik: If i win the lottery, I will be rich.- ha megnyerem a lottót, gazdag leszek. Ez is igazi, a jövőre vonatkozik, még megnyerhetem a lottót.
A nem valódiakat, tehát a 2. 3. at lehet összekeverni. pl.: If i hadnt met you, my life would be much happier.- ha nem találkoztam volna veled (3.) akkor az életem sokkal szebb lenne (2.) ha 3.al fejezzük be, ugye az lett volna, hogy sokkal szebb lett volna. tehát az egész a múltban van. Remélem segítettem valamit...Ha még van kérdés igyekszem válaszolni (megint az első)
Oké,azt értem. Most még ezen az oldalon is elakadtam kissé.
Próbáltam megfeleltetni, unreal / real conditionalt a számos verzióknak. Jó ez a megfeleltetés?
0. az a present real
1. future real
2. present unreal
3. past unreal
Azt látom,hogy az unreal conditionalokat lehet kevergetni.
Meg fura,hogy a future unreal cond.-nak nincs száma,de gondolom kevésbé használt,ezért jutott neki ez a sors..
If i were going to win the lottery (next week), I would be rich.
Ez lenne a future unreal cond. ,ha jól értem.
Ha megnyerném a lottót (jövő héten),gazdag lennék.
Ezt a fajtát akkor lehet használni,ha kicsi vagy nincs esélye valaminek a jövőben.
If red snow were going to fall, I would buy it.
?
Nem tudom, miért furcsállod, hogy lehet keverni a típusokat, hiszen a magyarban is pont ugyanígy keveredhetnek:
"Ha ettél volna (múlt), nem lennél éhes (jelen)"
De olyan is lehet, hogy 2 és 1 keveredik:
"If you should come, you'll find some food in the fridge."
'Ha netán jönnél, találsz kaját a hűtőben'
Szóval a keverésnek igazából csak az értelem szab határt.
Viszont a magyar még egy lapáttal is rá tud tenni:
"Ha ezt tudom, nem veszem meg" – értsd: "Ha ezt tudtam volna, nem vettem volna meg". Ezt angolra nem lehet jelen idővel fordítani, csak múlttal:
"If I had known this, I wouldn't have bought it."
Nem az volt a fura számomra,hanem az,hogy mindenhol azzal kezdik,hogy van az 1., 2. és 3. conditional,pedig eleve lehetett volna teljes képet festeni a dologról az elején:)
Szóval azt mondták,hogy van Kovács Pista a Tóth József meg a Kiss Ádám,nem pedig azt van Kovács,Tóth,Kiss családnév és Pista,József és Ádám ,mint vezetéknév. Ezeket pedig kombinálhatod(megfelelő módon), csak a Kovács Pista az elég gyakori név,ezért ezt jegyezd meg:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!