Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Vajon miért nem figyelmeztetik...

Vajon miért nem figyelmeztetik (pl. családtagok) a médiaszereplőket a beszédhibáikra, kiejtési hibákra?

Figyelt kérdés
Pl. (de sajna vég nélkül sorolhatnám)... "Önök a szerkesztőt, Simon Pankeeet hallotteeek" - ráadásul mindezt "enyhe" orrhangon (az egyik nyugatmagyar városi rádió) (de a "nagy" médiában dettó ilyenek vannak)
2015. júl. 10. 06:39
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:

Mert más országokban teljesen természetes a helyi beszéd, tájszólás, beszédhiba, akármi jelenléte. Nme azon múlnak a dolgok.

Mondom ezt úgy, hogy én szerencsére maximálisan pesti köznyelven beszélek, de biztos van, aki ebbe is beleköt.

Ezen ne akadj ki.

2015. júl. 10. 07:01
 2/31 anonim ***** válasza:
0%

Én is megőrülök a sok tájszólástól, de most ez a trend. Direkt ezeket keresik.

Ezért sem nézek már TV-t. Kihúztam az antennát is, csak DVD-zek. Ennyi. Innentől kezdve mindenki úgy beszél felőlem a TV-ben, ahogy akar. :D

2015. júl. 10. 07:15
 3/31 anonim ***** válasza:

ENgem is idegesít, de megpróbálok toleráns lenni :)

Az #1 voltam.

2015. júl. 10. 07:23
 4/31 anonim válasza:
50%
Ne nézz médiát,és akkor nem lesz beszédhiba...úgyis agymosás az egész,ja és hogy miért nem olyan a kiejtésük mint anno Kudlik Júliának,vagy Antal Imrének?talán azért mert az egész médiát bizonyos érdekcsoportok tulajdonolják,és sógor koma jóbarát van oda berakva...amikor ilyen semmirekellő embereket sztárolnak mint pákó győzike stb ,akkor szerintem egy kis kiejtés hibán nem is kell csodálkozni!!!
2015. júl. 10. 08:46
 5/31 anonim ***** válasza:

A beszédhibának semmi köze a tájszóláshoz. A tájszólás a népi hagyományunk része, a beszédhiba meg -igen bosszantó tud lenni. Főleg egy rádiós bemondóé. Szerintem is nyugodtan rájuk szólhatnának.

(Kalkuláld bele hogy a rádióból nem pontosan ugyanaz a hang jön ki mint ami belement a stúdióban. Az orrhang oka lehet ez.)

2015. júl. 10. 09:20
 6/31 A kérdező kommentje:
Köszi - legfőbbképpen #5 válaszolónak, ő visszaterelte a szót az eredeti mederbe : mert valóban nem a tájszólást kifogásoltam, hanem a magyartalan beszédet (félreértés ne essék, nem "magyarkodni" akarok). A rossz hangsúlyozás, az á helyet eeee mondása, a szó végi hasonulások rossz alkalmazása, a bugyuta beszéd az amit kifogásolok. Se szei -se száma a hibáknak. A nagy, országos tv -csatornán is pl. az orvosdoktor hírolvasó nő egyik adásban így beszél : gázscső - néhány adással később : vízscső. Pedig családon belül is lenne, aki figyelmeztethetné a hibára. (név nélkül, nem kis médiaszemélyiség - Gábor)
2015. júl. 10. 09:48
 7/31 A kérdező kommentje:
Oké, lehet, hogy a Gábor nem nézte azokat a híradókat, amikről szóltam, viszont, aki a tv -ben így beszél, az így beszél otthon is, a civil életben (feltételezem, beszél otthon is).
2015. júl. 10. 09:53
 8/31 A kérdező kommentje:
BOCSI, hogy kicsit leragadtam náluk, csak még annyit, hogy - bár mostanában nem hallottam -láttam a Gábort, de emlékeim szerint ő hibátlanul használja a magyar nyelvet.
2015. júl. 10. 09:58
 9/31 anonim ***** válasza:
41%

De nem érted? Az új "divatnak" megfelelően telerakták a magyar TV-ket határon túliakkal. Ők beszélnek így.

Szánalmas, de most ugye "szeretjük őket", úgyhogy ez a politika...

2015. júl. 10. 10:10
 10/31 anonim ***** válasza:
61%

Valóban megfigyelhető, hogy az /á/ fonémát a fiatalabbak, főleg a hölgyek, előbbre tolt nyelvvel, az angolban is használt [æ] hanggal ejtik, ami a magyar [e] hangnál nyíltabb, így még ezeknél a beszélőknél sem esik egybe a két hang kiejtése. A hangok képzési helyének/módjának változása természetes folyamat, ez végbement az angolban is és részben a dánban is. Lehet, pár generáció múlva a magyarban is általános lesz, de az is lehet, hogy nem. Ezt nemigen lehet befolyásolni.

A ví[zs]cső, gá[zs]cső esetében semmi meglepő nincs. A magyar nyelvre kifejezetten jellemző a (részleges) hasonulás, vagyis amikor két egymást követő beszédhang idomul egymáshoz valamilyen tekintetben. Itt például a [z] hang veszi fel az azt követő [cs] képzési helyét, így [zs] lesz belőle, továbbá mivel a [cs] zöngétlen hang, ezért a [zs] zöngélenedik és végül [s] lesz belőle: ví[s]cső. Van, aki szóösszetétel határán tartózkodik a képzési hely szerinti hasonulástól, de a zöngésség szerintitől nem: ví[sz]cső; mások meg nem.

Egyébknént ugyanilyen képzési hely szerinti hasonulás történik pl. a színpad szóban is, ahol az [n] felveszi a [p] képzési helyét, így végül szí[m]padnak ejtjük – de ezen senki nem akad fenn, ez tök természetes.

Azt kell elfogadni, hogy a nyelv nem egységes: van, aki egy-egy jellemzőjét szélesebb körben haszálja, mint mások, de ettől nem lesz semelyikük változata sem helyesebb vagy helytelenebb a másikénál. Csak más.

De ezekről nem gondolnám, hogy beszédhibák lennének. Azt is megkockáztatom, hogy a környezetükben élőknek fel sem tűnik, hogy az illető kicsit másképp ejti az /á/ fonémát, mert nem okoz nekik megértési problémát – így nyilván figyelmeztetni sem tudják, de... miért is kéne?

Még ha valaki raccsol is (ami valóban beszédhiba, bár vélhetően szervi eredetű), akkor már miért ne szerpelhete a tévében? Miért ne mondhatná el a véleményét? Az erős diszkrimináció lenne, és csak az intoleranciát erősítené tovább... Sőt, éppenséggel még önbizalmat is adhatna más raccsolóknak, hogy ne szégyelljék a beszédhibájukat, mert ettől ők még nem érnek kevesebbet.

Ha valakit idegesít mások vélt vagy valós beszédhibája, akkor neki kell toleranciából órákat vennie... ;)

2015. júl. 10. 11:20
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!