A sváb emberek is németek. De mennyiben különbözik? Tudom hogy az amerikai angol is más mint a brit angol.
"Én nem vagyok Sváb ,de" szerintem ugyan mint a magyar nyelvben a székelyek,vagy a felvidékiek esetleg kárpátaljaiak ,hogy más "tájszólásokkal" beszélnek.
+Nem Németország területén élnek.
A Sváb-Alpokat nem a külföldön élőkről nevezték el!
A palócok is magyarok...
Nem külön nyelv, bár igen sok kifejezésre mást használnak mint a németek.
Még településenként is olyan eltérő tájszólást használnak, hogy néha igen nehezen értik meg egymást.
A magyarországi "svábok" nem egy területröl jöttek, és nem is egyforma egészen a tájszólásuk. Viszont a németországi sváb nyelvjárással csak igen kevés hasonlósága van.
A másik meg, hogy olyan, hogy "német" nyelv nem létezik, a "Hochdeutsch" mesterségesen kialakított változat, ezt elvileg mindenhol megértik, de jóformán sehol nem beszélik.
Az egyes német nyelvjárások/tájszólások meg annyira különböznek egymástól, hogy sok esetben nem értik meg a másikat még Németországon belül sem. Az osztrák, de föként a svájci némethez meg külön német-német szótárak vannak, mert annyira eltéröek a szóhasználatban is, a kiejtés meg végképp különbözö.
Utolsóval egyetértek, kb. olyan szavak vannak a hochdeutschban, mint nálunk a gőzpöfögészeti tovalöködönc, csak náluk nem halt ki.
Egyébként ja, mindenkinek van egy saját dialektusa, amit nem értenek a többiek.
Pl. a nordfries vagy ostfries-t nem fog érteni a bajor, vagy a sächsischt Sem sokmindeki érti.
Én pl sváb faluban születtem, az ottani nyelv nem hasonlít semmire, olyan mintha sváb oszták szász keverék lenne, az új szavak meg magyarul vannak.:)
Németországban is élnek svábok, de ők nem egészen olyan nyelven beszélnek, mint azok a németek, akik Magyarországon élnek, és akikre ráragadt a sváb név.
A Németországban élők híresek kívülállók számára nehezen érthető nyelvjárásukról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!