Csak a magyar az egyetlen nyelv a világon amibe van
magázódás/tegeződés/önözés vagy van más is?
Spanyolban is van magázódás és tegeződés.
2015. jún. 28. 18:20
Úgy tudom, a román nyelvben is van. Egyébként érdekes, hogy a latinban nem volt.
És van a nepáliban, de ott roppant bonyolult. Még a megszólítások is aszerint változnak, hogy milyen kapcsolatban vagyok az illetővel.
2015. jún. 29. 09:48
23/36 A kérdező kommentje:
Egyébként az is érdekes ha már itt tartunk, hogy egyszer az interneten olvastam hogy egy egyetem vizsgálata szerint az ősi nyelvi elemekből az angol csak 4%-ot a latin 5%-ot míg a magyar a legtöbbet 68%-ot őrzött meg. Azért ebből a szempontból jó magyarnak lenni hogy legalább egy különleges nyelv az anyanyelvem:)Bár ez világviszonylatban semmit nem ér mert hiszen európaiak tudják hogy hol vagyunk de nem hogy kik, a világ többi nemzete mint pl az amerikaiak meg azt se tudják hogy hol vagyunk, azt hiszik afrikába:D Amúgy megértem őket hiszen ha én is egy olyan rohadt hatalmas és rohadt gazdag országba születtem volna hát én se törném kezem lábam hogy sokkal szegényebb és sokkal kisebb országokat megismerjek:)
Kérdező, ez a 68% még annál is nagyobb baromság, mint hogy a magyar az egyetlen nyelv, amiben magázás van.
2015. jún. 30. 16:36
25/36 A kérdező kommentje:
26/36 A kérdező kommentje:
Egyébként ezt a "Gondoltad volna?"című facebook-os oldal írta szóval vagy ők a hülyék vagy az egyetemi kutatók:)
Mint már írták előttem is, a franciában és az olaszban is van például (én csak ezeket beszélem az angol mellett), meg a német magázódásról is hallottam egyébként.
Az viszont tény és való, hogy a magyar a "magát" és az "önt" is használja, a franciában viszont például erre a kettőre csak a "vous" van, ahogy az olaszban csak a "Lei". A magyar tehát megkülönbözteti ilyen téren a magázódási megszólítást (az "ön" szebb és illedelmesebb), viszont ettől függetlenül ugyanolyan magázódás a franciáé és az olaszé is, szóval valóban félretájékozódtál. :)
2015. jún. 30. 20:29
És külön kifejezés is van nyilván mindkettőre. Franciául "tutoyer" (tütoájé) a tegezni, és "voussoyer" (vusszoájé) a magázni.
2015. jún. 30. 20:30
Kedves kérdező, mi az az ősi nyelvi elem?
2015. jún. 30. 21:16
schocko: Az "ősi nyelvi elem" gondolom alapvető nyelvtani formák, mint például hogy már a Halotti beszédben is jelen voltak az összetett szavak, vagy mondjuk bizonyos szavak, amelyek megmaradt régről. Erre is jó példa a Halotti beszéd, mivel "gye mundoá NEKI, méret nüm eneik" ("de mondta neki, hogy miért ne egyenek"), ott van a mai "neki" kifejezés tökéletesen ugyanúgy és ugyanolyan értelemben.
2015. jún. 30. 21:26
Kapcsolódó kérdések: