Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Csak a magyar az egyetlen...

Csak a magyar az egyetlen nyelv a világon amibe van magázódás/tegeződés/önözés vagy van más is?

Figyelt kérdés
Azt tudom hogy az európai nyelvekben nincs angol,francia német, de más egzotikusabb nyelvekben mint pl a japán nyelvben sincs?

2015. jún. 27. 12:25
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%
Az angolban csak magázódás van, tegeződés nincs. Csak mi azt hisszük, az a tegeződés, de valójában nem.
2015. jún. 27. 14:11
 12/36 anonim ***** válasza:
100%
Az olaszban is van, sőt a tegezésen és a magázáson kívül külön lehetőség az udvariasabb önözésre is. Kérdező, te egyáltalán nem vagy képben.
2015. jún. 27. 15:56
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

Finn nyelvben is van:

Haluaisitko kahvia? Szeretnél kávét?

Haluaisitteko kahvia? Szeretne kávét?

De nagyon nem használják.

2015. jún. 27. 21:14
 14/36 A kérdező kommentje:
Húuh...:D Hát igazatok van tényleg nem vagyok képben:D Először is nagyon köszönöm a válaszokat mindenkinek.Amúgy meg sok mindenen nagyon meglepődtem, mert hát mikor még kisgyerekkoromban 4.osztályban tanulni kezdtük az angolt ott ugye azt tanultuk hogy a you az a te. Meg az ember minden honnan azt hallja hogy az angolok mindig tegeződnek. Múltkor is egy tv műsorban amiben arról volt szó hogy a gyereket hogy szoktassuk a magázódásra ott is azt mondták hogy"hát egy angol gyereknek könnyű mert az mindenkit tegez meg stb"De persze már más a helyzet ha az angolban is volt egy tegezési szó a thou és azt teljesen felváltotta a you magázódás és ezen a dolgon tényleg rohadtúl meglepődtem:D És hát mivel a német hasonló hozzá ezért gondoltam hogy azokban sincs. Egy kicsit azért megnyugodtam hogy a magyar a legnehezebb nyelv a világon de azért mégse ennyire:)Na szóval még egyszer köszönöm a válaszokat és bárcsak inkább olyan szakértők ülnének a tv-be mint ti a sok hülye helyet. További szép napot mindenkinek!
2015. jún. 28. 08:43
 15/36 anonim ***** válasza:
100%
Hát én is ezért olvasgatom inkább a GYK-t a TV nézése helyett, mert még itt is több értelmes dolog van, amibőpl tanulhatok, mint a TV-ben. :)
2015. jún. 28. 09:26
 16/36 anonim ***** válasza:
Általam ismert nyelvek közül egyedül az angolban nincs.
2015. jún. 28. 10:26
 17/36 anonim ***** válasza:
Egyébként az olaszban többes számban nincs magázás, illetve a mexikói spanyolban többes számban nincs tegezés. Egyes számban viszont ezekben is van mindkettő.
2015. jún. 28. 10:27
 18/36 anonim ***** válasza:
100%

Van az olaszban többes számban magázás, de már valóban csak az irodalmi vagy a nagyon hivatalos nyelvben használják.

(Mi rivolgo a Loro, care signore, chiedendo comprensione e aiuto.)

2015. jún. 28. 10:38
 19/36 A kérdező kommentje:
Bonyolult de érdekes dolgok ezek a nyelvek:D
2015. jún. 28. 13:50
 20/36 ark951 válasza:

A franciában alapvetően három szint létezik:

1) tu + előnév

"Tu es là, Pierre?" "Itt vagy, Péter?"

2) vous + előnév

"Vous êtes là, Pierre?" "Maga itt van, Péter?"

3) vous + Monsieur, Madame, Maître, Docteur...

"Vous êtes là, Madame?" "Ön itt van, Hölgyem?"

Ezen kívül lehet variálni, finomítani, például régies szórenddel, választékos szókinccsel.

"Etes-vous ici, Monsieur?" "Ön (vajon) itt van, Uram?"

----

A lengyelben alapvetően kettő forma van: tegező és urazó, de létezik vegyes is:

tegező:

Jesteś tutaj, Piotrze? Itt vagy, Péter?

urazó:

Jest Pan tutaj, panie Piotrze? Ön itt van, Péter úr?

vegyes (ritka, picit nevetséges, elnézzük a használatát, de nem valami tiszteletet fejez ki):

Co pan robisz, panie Piotrze? szószerint Maga mit csinálsz, Péter úr?

A lengyelben is finomítani szokás, például ha kedvelünk valakit, akkor inkább használjuk a hívóesetet, amely amúgy kihalásban van (az oroszban már kihalt): ha valakinek a neve Maria, Piotr, akkor lehet úgy hívni, hogy Maria! Piotr! de sokkal szimpibb és udvariasabb a hívóeset Mario! Piotrze!

2015. jún. 28. 16:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!