Szláv nyelvek nehézsége?
Tudom, hogy nincs olyan, hogy szláv nyelvek nehézségi listája, de arra lennék kíváncsi, hogy SZERINTETEK milyen nehezek. Nyilván a lengyel nem könnyebb a horvátnál...
Az én nehézségi listám:
1: lengyel
2: orosz
3: cseh/szlovák
4: ukrán
5: szlovén
6: horvát/szerb/bosnyák/montenegrói
7: bolgár/macedón
Kíváncsi vagyok, hogy szerintetek ez hogy van, és lehetőleg az írjon, akinek van tapasztalata
Hát legyen, akkor itt a listám, szigorúan "szerintem" alapon.
A 6. számú blokkot viszonylag jól beszélem, illetve beszélném, ha nem keverném időnként őket :) de ez van az első helyen.
Tudásom alapján a szlovén talán könnyebbül menne, de mostanság többet futok bele a bolgár-makedónba, a szlovénba meg semmit, így a b-m a második hely.
Harmadik akkor a szlovén.
Ezután a negyedik az orosz, szerencsére még nem kopott el minden az egykori kötelező oroszból.
Az oroszból kifolyólag ötödik az ukrán.
A sor végén pedig a nyugati szláv nyelvek, holtversenyben.
Online anyagokról nem tudok. Nyomtatottat pedig legegyszerűbb valamelyik nyelvi tanszéken vagy nemzetiségi gimiben beszerezni.
Horvát tanszék van az ELTÉ-n, Pécsett, Szombathelyen és a talán Baján, szerb tanszék Szegeden. Pesten van szerb és horvát gimi is, Pécsett horvát gimi. Ezeknél kell próbálkozni, egy-egy e-mailt megér.
Szerintem:
1:szlovák
2:lengyel
3:orosz
4:cseh
5:szerb
6:horvát
7:macedón
8:montenegrói
9:ukrán
10:bolgár
11:bosnyák
Ám annyira "NAGY" véleményt nem tudok írni ,mivel az alábbiak közül csak az orosszal,szlovákkal,bosnyákkal és kicsit a bolgárral és a szlovénnal foglalkoztam.
Igazából ezt csak tippből mondtam ,mivel horvátul nem tanultam viszont a bosnyák nyelvel foglalkoztam már.
A cseh pedig üt a szlovákra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!