Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van egyes külföldi...

Miért van egyes külföldi városoknak magyar nevük?

Figyelt kérdés
Még Pozsonyt meg is értem a történelmi háttér miatt. Nade például Leipzig-ből Lipcse lett. Dresden-ből Drezda. És nem mindnek van így hanem teljesen véletlenszerűen. Sőt a Sachsen nevű német tartománynak van angolul is meglelője Saxony ha jól tudom. De ez kb olyan mintha Hajdú-Bihar-megyének lenne angol neve.

2015. ápr. 26. 22:16
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem teljesen olyan, mint ha Hajdú-Bihar megyének lenne angol neve. Azért van azoknak a városoknak magyar neve mert régóta van azokkal a területekkel kapcsolat és a magyar fül magyarul értelmezte ezeket a neveket, így hallották ezért kerültek be a köztudatba ezek a nevek. Pl Lipcse, Drezda, v. Bécs
2015. ápr. 26. 22:35
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Miért nevezik magyarul az angol királyi családot magyar neveken: "Vilmos herceg" "Erzsébet királynö" "Karalin hercegnö"?

Ugyanilyen értelmetlen logika.

2015. ápr. 26. 22:37
 3/8 anonim ***** válasza:
6%

Bihar van Indianan is, most akkor magyar baby indiai szo?

Amiga meg nem hallottam Drezdat.

2015. ápr. 26. 23:28
 4/8 anonim ***** válasza:
52%
#2 azok nem magyar eredetű nevek, csak szólok
2015. ápr. 27. 01:06
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Úgymond mindennek alakult magyar neve, aminek egyáltalán hallottunk a létezéséről. (Már úgy a hosszú történelmi évszázadok folyamán. Ma viszont felgyorsult a világ, az utolsó afrikai falu is fellelhető térképen, mégse állunk neki művileg magyar neveket gyártani ezrével.) Aminek viszont nem hallottunk a létezéséről, mert semmi dolgunk nem volt vele a történelem során, annak nem alakult magyar neve.

Egyébként sokkal több mindennek van magyar neve, csak már kikopott a köztudatból. Pl.: Lvov/Lviv amit "magyarul" Lembergnek mondanak az magyarul Ilyvó. Brno/Brünn az Berén, Břeclav/Lundenburg az Leventevár, Wrocław/Breclau az Boroszló, Ivano-Frankivszk az Sztanyiszló, Csernyivci az Csarnóca, Niš az Nissza, Bilgorod Dnyisztovszkij az Dnyeszterfehérvár, A Volga az Etel... Tehát könnyen lehet, hogy van annak is, amiről épp úgy tudod, hogy nincs.

2015. ápr. 27. 02:15
 6/8 anonim ***** válasza:

​OK, de fordított esetben ez nem igaz, vagy csak nagyon kevés névre. Pld.: Törökbálint németül: Großturwall​.​

Vannak történelmi személyiségek is, akik "kaptak" magyar nevet, de semmi ​közük nem volt a magyar történelem​hez​. Pld.: Kolombusz Kristóf (persze, az is lehet, hogy csak az én nemtudásom, hogy mi dolga volt a magyarokkal Krisznek)

…már kikopott a köztudatból. Pl.: Lvov/Lviv amit "magyarul" Lembergnek mondanak az magyarul Ilyvó. Brno/Brünn az Berén, Břeclav/Lundenburg az Leventevár, Wrocław/Breclau az Boroszló, Ivano-Frankivszk az Sztanyiszló, Csernyivci az Csarnóca, Niš az Nissza, Bilgorod Dnyisztovszkij az Dnyeszterfehérvár, A Volga az Etel…

​Ezekről nem is hallottam! Persze, az Etel-köz azért mond valamit.​ A Niš–Nissza ezen a franciaországi Nice-t érted? Ami fonetikusan: Nisz, a magyarok Nidzának ejtenek, olaszosan.

2016. máj. 29. 16:19
 7/8 Albu ***** válasza:

A Niš–Nissza ezen a franciaországi Nice-t érted?

Tuti nem, inkább a szerbiai nagyvárost. A névtér, névterület kifejezésekre is keress rá!

2016. júl. 19. 17:03
 8/8 Albu ***** válasza:

Sőt a Sachsen nevű német tartománynak van angolul is meglelője Saxony ha jól tudom.

England-nek is van magyar neve, Scotlandnak is van magyar neve. Sachsennek is. A többség ki sem bírja ejteni így. Másrészt ez tök normális. Mondtál valaha Wien-t Bécs helyett?!

2016. júl. 19. 17:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!