Oroszban mikor használnak ékezetes betűket?
Főleg neveknél szoktam látni, pl.: и́ és у́. Ezeket mikor használják és mennyivel másabb az ékezet nélkülinél? Mert kiejtésben nem vettem észre különbséget.
Bocs, ha értelmetlen a kérdésem, de még nagyon kezdő vagyok.
De ez nem ugyanaz. A fehéroroszban félkör alakú az ékezet, de az oroszban olyan, mint a magyarban a hosszú ékezet.
És azért se értem még a használatát, mert eddig tényleg csak személynevek esetén láttam ezt, de valamikor ott is lehagyják. Hogy aktuális legyen, például Putyin neve: В л а д и́ м и р В л а д и́ м и р о в и ч П у́ т и н (a GYK miatt csak szóközökkel tudom beírni, hogy ne legyen katyvasz belőle). Nem értem, miért lesz hangsúlyosabb az első i és az u, illetve hogy muszáj-e jelölni és honnan tudom, mikor lesz az.
Szóval ha valaki tud rá bármi szabályt és megosztaná velem, annak nagyon megköszönném, mert én eddig nem találtam.
Szia!
Ahogy az első írta, a hangsúlyt jelöli, és csak elvétve írják ki. (szótárak, tankönyvek, Wikipédián a név jelölésekor, hogy tudd kiejteni)
Ha megnézed, a folyamatos szövegben nincsenek jelölve a hangsúlyok, annyira nincsenek, hogy könyvekben, újságokban még a jo betű két pontját sem teszik ki. Az ember egy idő megtanulja, ráérez, hol a hangsúly (mint az angolban:). Nem csak az o/a-ra vonatkozik ez, ilyen a hangsúlytalan je, amit gyakran i-nek hallasz, és még a часы "a"-ját is i-nek ejted, mert hangsúlytalan... de ha hallgatsz orosz szövegeket, tanulod a nyelvet, fel sem tűnik, és jól fogod kiejteni a szavakat.
:)
Köszönöm a válaszokat! :)
(Én nem pontoztam le senkit.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!