A sima három igeidőn kívül milyeneket használnak még ma is aktívan esetleg falvakban, különböző tájakon?
"Választékosan beszélőknél hamarabb előfordul."
Attól nem lesz választékos a beszéde senkinek, hogy 100 éve nem használt igeidőket próbál előkaparni.
Ilyeneket én is hallok, hogy "mondtam volt", meg "lett légyen", de szerintem ezek már nem az eredeti igeidőket jelentik. Pl. a "lett légyen" egyszerűen csak a "legyen" múlt ideje akar lenni. (Pl. "legyen az bármilyen is", ezt nehéz máshogy múlt időbe tenni.)
Szóval ha használatosak is, már nem jelentenek extra igeidőket. Inkább nyomatékosítás, stb.
"itt a "fogok" jelen idejű alak"
A "fog" az nem ige, nincs igeideje. (Segédigeként működik.) Személyragozása van csak.
Olyan, mintha azt mondanád, hogy az angol "will" segédige valójában jelen időben van. :D
#5: Köszönöm, hogy lepontoztál, de nem kellett volna.
És igen: az angol "will" is jelen időben van, amit abból lehet tudni, hogy függő beszédben "would" lesz belőle.
They will come -> He said they would come.
Szóval szerkezetileg a "fog" és a "will" is jelen idejű (hiszen a "fog" a jelen időre jellemző személyragokat veszi fel), csak éppen jövő időt fejeznek ki.
Az meg, hogy mit tekintünk igeidőnek, elemzés kérdése. De egy dolog tény: réges-régen volt a magyarban külön jövő idő, mert voltak jövő idejű személyragok. Ma ilyen már nincs, csak körülírással tudunk jövő időt kifejezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!