"Mintha karot nyelt volna" hogy van angolul? Van ehhez hasonlo kifejezes?
Ja, és van egy olyan is (a szótár szerint), hogy sit bolt-upright -- nekem ez valahogy kimaradt a szóhasználatomból, de az egynyelvű szótár szerint is azt jelenti.
bolt upright
in a position where you are sitting up with your back very straight
e.g. He woke to see her sitting bolt upright beside him and wondered what was the matter.
A stiff upper lip (vagy keep a stiff upper lip) teljesen helytelen
azt jelenti: "összeszorítja a fogát" (és megcsinál valamit)
magyarul nem panaszkodik vagy kifogást keres, hanem elvisel valamilyen kellemetlenséget szó nélkül, nem mutatja ki az érzelmeit/a gyengeségét.
Nyilván onnan ered, hogy a felső ajkad kezd el először remegni, ha félsz vagy dühös vagy.
sokkal jobb például a
"stiff as a poker" (merev, mint a piszkavas)
vagy "stiff as a board" (merev, mint egy dezska)
ami szerintem lefedi a magyar kifejezés mindkét értelmét: azaz, hogy valaki feszült, nem képes ellazulni/természetesen viselkedni;
vagy pedig, hogy egyszerűen kiegyenesedve áll/ül/fekszik.
Ezeket (fontos megemlíteni) pl. halottakra is lehet mondani (lényegében a kettő keveredik: merev, mint egy hulla). Vagy lehet valaki egyszerűen rugalmatlan gondolkodású, hajthatatlan.
Nem mondom hogy teljesen megfeleltethető, de szerintem talán ez áll a legközelebb.
No igen, így jár, aki lusta kiírni a teljes változatot. Akkor nem ismétlem, amit én is írtam, és Vree is megerősített, és összegzem kettőnk hsz-ét. A karót nyelt angolul:
stiff as a poker/a ramrod/a board
sit bolt upright
szerintem bármelyiket használhatod - én valamiért (mint az előző hsz-emből is látszik) a ramrodot kedvelem a legjobban, a gugli a boardra adja ki a legtöbb találatot. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!