Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent Voldemort neve?

Mit jelent Voldemort neve?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy beszélő név és hogy franciául jelent valamit (persze nem így írva), de mit?
2010. febr. 2. 12:17
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
A "mort" halált jelent. Ennyit tudok.
2010. febr. 2. 12:39
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Megnézem az egyik Potteres könyvben és nyomban írom is!
2010. febr. 2. 12:50
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Második lennék és ahogy ígértem, utána néztem.

Tere Stouffer: A Harry Potter-titkok c. könyvben kerestem rá (38.old.).

Az eredmény (idézem):

"A Voldemort valószínűleg három francia szó összetételéből származik: vol (lopás) de (-nak, -nek) mort (halál), azaz "a halál ellopása", mellyel saját halhatatlanságára akart utalni."

Ha esetleg van még kérdésed írj ide vagy privátba, amire tudok válaszolok.

2010. febr. 2. 12:56
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Az én könyvemben (David Langford - Harry Potter világa)ez van:

"Kitalált név, kétszeresen is: egyszer Rowling alkotta meg, egyszer pedig a szereplő is, aki hihetetlenül okosnak tartotta, hogy átalakítsa a nevét, a Tom Marvolo Riddle-t »I am Lord Voldemort«-rá (magyarul: a Tom Rowle Denemet »Nevem Voldemor«-rá). Ha csak egy kicsit is hibázott volna az anagramma megalkotásakor, olyan rettenetes alternatívákat kapott volna, mint a Darrel Doom Vomit, vagy a Tidal Overlord Mom, vagy akár Mild Doormat Lover (azaz: Darrel Halálhányás, Dagályhadúr Mami, Szelíd Lábtörlő Szerető).

A »Voldemort«, amit Rowling néma »t«-vel szeret ejteni, kissé franciásan és arisztokratikusan hangzik. Számos lehetséges jelentése van: ezek közül talán a »menekülés a halál elől« a legjobb, ha belegondolunk, mennyire rettegett a Sötét Nagyúr a haláltól, s mennyire elszántan kereste a halhatatlanságot, bármi áron."

2010. febr. 2. 13:10
 5/14 A kérdező kommentje:

Kedves 12:30-as és 12:56-os!

Köszönöm a választ.

Ha tudsz, akkor írhatnál még ilyen neveket a HP-ből.

Azt tudom, hogy Lupin neve a latin lupus (farkas) szóból jön, de vannak még ilyen beszélő nevek?

2010. febr. 2. 14:11
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

12:56-os lennék:

A fent említett könyvben még róluk írnak "névelemzést" (bocsi, ha kicsit hosszú lesz)

- Voldemort (fent írtam is)

- Harry Potter:

A "Harry Potter" egy teljesen átlagos brit név. Olyan, mint magyarul a Kovács János. Az írónő amiatt választotta ezt a nevet, mert a hőse a muglivilágban teljesen hétköznapi fiúnak számít, aki nem tűnik ki a többi gyerek közül, ráadásul a nevelőszülők célja is, hogy teljesen átlagos gyereket neveljenek belőle. Azonban Harry a varázsvilágban igazi hős (kettősség: hétköznapi mugli - hős varázsló). A Potter annyit jelent: fazekas.

Hermione Granger:

Hermione keresztneve Shakespeare Téli rege c. darabjából való. Egyes feltételezések Shakespeare a trójai legenda hősnőjének, Helenának nevéből hozta létre. Hermione neve nem a személyiségéről, hanem inkább a szülők nagyzásáról árulkodik. Így akarta Rowling kifigurázni a nagyzoló brit orvosokat, akikre jellemző, hogy különlegesebbnél különlegesebb neveket adnak gyermekeiknek.

Weasley:

Az angol weasel szó = menyét, de igeként: kibújni a felelősség alól. Nyilvánvalóan Rowling arra célzott, hogy sok varázsló család ítéli meg Weasley-éket, mondván "vérárulók", mert félvérekkel és sárvérűekkel is barátkoznak.

Rubeus Hagrid:

Rubeus: latin/szederbokorról való

Hagrid: haggard angol szóból, melynek egyik jelentése: vad, megszelidíthetetlen, szilaj

Jön a folyt.!

2010. febr. 2. 14:35
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Cedric Diggory:

Cedric: igen gyakori walesi név

Diggory: A Narnia Krónikái c. film főhősének, Digory Kirk neve alapján (feltételezhető)

Black család:

Black:

angol szó, jelentése: fekete. Aranyvérmániás család, aki képes a sötét oldalra átállni. Angolban a fekete és a sötét rokonértelmű szónak minősül.

Sirius:

A Sirius a Nagykutya csillakép legfényesebb csillaga. Nyilván nem véletlen, hiszen Sirius Black kutyává képes változni.

Regulus:

latin szó, jelentése: kis király, királyfi, herceg

Narcissa:

Nevét a görög mitológiából ismert Narcisszosz után kapta, akit onnan ismerhetünk, hogy beleszeretett önmagába. (Lásd: nárcizmus = önimádat)

Bellatrix:

Bellatrix latin szó, jelentése: női harcos

Lestrange: le (francia szó, jel.: a, az) + strange (angol szó, jel.: bizarr)

Andromeda:

Görög mitológiai alak, csillagnév

Malfoy:

Francia összetett szó: mal (rossz) + foy (hit)

Draco:

Latin szó, jelentése: sárkány, kígyó (Rowling valószínűleg a Mardekár jelképe végett is a kígyó jelentésre gondolhatott)

Lucius:

Igen gyakori brit név. A latin eredetű lux (fény, ragyogás) szóból származtatható, ami ebben az esetben a gazdagságra is utalhat.

Perselus Piton (angolul Severus Snape)

Severus:

latin szó, jelentése: szigorú, kemény, barátságtalan

Spane: Rowling azt nyilatkozta, hogy ez egy kis falucska neve

Albus Dumbledore

Telj. neve: Albus Wulfric Percival Brian Dumbledore

Dumbledore:

Rowling nyilatkozata alapján a nevet az angol bumblebee (méh, poszméh) szó óangol változatáról kapta, mert úgy képzelte el, hogy az igazgató dúdolva jár-kel a folyosókon.

Albus:

latin szó, jelentése: fehér

Wulfric:

XII. sz.-i szent neve

Percival:

Arthur király kerekasztalának egyik lovagja. Egyes feltételezések alapján áthallás az angol "pierce the veil" /fátylat átszakító - fátyol itt = halál/ kifejezésre, ami sugallhatja, hogy Dumbledore képes visszatérni a halálból

Brian:

átlagos kelta eredetű név, jelentése: erős

Ennyit találtam, remélem, tudtam segíteni!

Jó csemegézést!

2010. febr. 2. 14:52
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Én Hermionéről mást olvastam. Shakespeare Téli rege c. drámájából vette, és szimplán azért, mert annyira ritka név, hogy úgy gondolta, így kevesebb lányt fognak cikizni miatta. Egyébként a Hermione a Hermész névből származik, Hermész pedig az ész, a gyors gondolkodás istene is volt. A Granger pedig egy szó a 'farmer' (mint földművelő) -re, ez elvileg hermione mugli születésére utal.

Voldemort meg jelentheti azt is, hogy'halál repülése', ami ha azt vesszük hogy tud repülni és eléggé halálos... :)

Forrás: [link]

2010. febr. 2. 17:35
 9/14 A kérdező kommentje:
Fura. Én úgy tudtam, hogy már az ógörögök is Hermionénak hívták Meneláosz és Helené lányát.
2010. febr. 2. 17:42
 10/14 anonim ***** válasza:
ez nem zárja ki, hogy a név a Hermész-ből eredjen :D:D
2010. febr. 2. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!