Mi a neve annak, amikor egy szöveg másképp tagolva is értelmes?
Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico
Ez az a bizonyos mondat, mely az egik legelső az ilyenek között. A királynőt megölnötök nem kell félnetek jó lesz ha mind beleegyeztek én nem ellenzem. - Merániai János írta ezt a magyar főuraknak, akik Gertrudist, II. András feleségét meg akarták ölni, és tanácsot kértek.
Az európaiaknak nagyon tetszett ez a frappáns, kétértelmű mondat, ezért akkortól kezdve retorikai tananyag is lett, és többen is alkalmazták, mint pl. az 1300-as évek elején Szép Fülöp francia király egyik püspöke.
Külön elnevezését nem ismerem, a latin nelvű eredeti mondat első két szaváról ismert jelenség ez: Reginam occidere. De elképzelhet, hogy azóta adtak már neki külön nevet is.
A nevét én se tudom, de ha érdekel, én is írok egy példát.
hat alma sok
hatalma sok
hatalmas ok
hatalmasok
Egy pillanat, akkor mire is irányul a kérdés? Mert ugye lehet a betűk közötti szóközökkel új szavakat adni:
Egy kis pesti vendéglőbe egy kispesti vendég lő be.
Vagy ahogy a Reginam occidere-ben, a szavak értelme megmarad, csak írásjel hiányában kettős az értelme (dodonai kétértelműség) - valahogy így:
A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem - ellenzem.
A királynét megölni - nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.
"Egy kis pesti vendéglőbe egy kispesti vendég lő be."
Örülök, hogy más is olvasta Grätzer József Sicc című könyvét! :)
Egyébként ez a kecskerímek* fejezetben található, ami nem pontos válasz a kérdésre.
"Olyanok a kecskerímek, mint mikor a kecske rí: mek."
(Azért örülök, hogy nem vagyok egyedül a múlt századból:) Zöld kezecske ment.
)
Köszönöm!
Na látod, ez meg nekem nem jutott eszembe: "kecskerímek". :)
Tudtam, hogy ennek is van valami neve - rég olvastam a könyvet, és szégyen szemre nem tudom, hol van (valahol megvan).
De sejtettem, hogy a szavak tagolása és a betűk tagolása két külön fogalomkör.
A 2.-at én így ismerem:
"Azt mondják a hatalmasok, hogy akinek hatalma sok, még nem elég hatalmas ok, hogy vacsorára hat alma sok."
És egy új:
"Aj, e nő-kebelű Lidi óta
A Jenőke belül idióta."
Erről kerestem rá, mert a megnevezését én sem tudtam. Ezt találtam:
Egyébként nem rossz, de a palindrom sokkal jobb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!