A magán nyelvtanároknak kell tanári végzettség?

Én pl. elég jól tudok angolul, gyerekkorom óta tanulom, kéttannyelvűbe és angliai egyetemre jártam, három felsőfokúm van belőle, mégsem mertem soha angoltanítást vállalni. És nem is értettem soha azokat a nálam kevésbé tudó ismerőseimet, akik igen. Én mindig úgy éreztem, hogy bármennyit is tudok, nem vagyok angoltanár, nem ismerem úgy pl. a kiejtés elméletét, vagy nem tudom olyan átfogóan elmagyarázni a nyelvtani szerkezeteket, mint valaki, aki tanári végzettséggel rendelkezik. Olyat már csináltam, hogy a saját gyakorlásomra korrepetáltam diákokat ingyen, de pénzt nem mernék érte kérni, mikor tudom, hogy ezen a piacon van olyan, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkező nyelvtanár.
Amúgy a kérdésről annyit, hogy nyilván nem kell, hiszen az egész magántanítás nem hivatalos. Én pl. még a legkomolyabb végzettséggel rendelkező magántanárok között se láttam olyat, aki valaha számlát adott volna és adózott volna a magántanítás után. Innentől kezdve az egész fű alatt megy, nincs államilag szabályozva, hogy mi kell hozzá és mi nem, csak a tanítvány dönti el. Viszont valamit tudni és valamit tanítani az két nagyon más dolog, erre én is a saját tapasztalatomból jöttem rá. Volt olyan némettanárom, aki szinte anyanyelviként beszélte a nyelvet és szakfordító volt, de tanárnak valami csapnivalóan rossz volt. Azt se tudta, hogy kell tanítani, semmit nem tudott elmagyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!