Lehet-e ésszerűsíteni a helyesírást?
Hogy csak két példát említsek:
_LY_
Régen még valóban egy másik hangot jelölt, de mostanra teljesen egybeolvadt a 'j'-vel, tehát most két írásmódunk van ugyanarra a hangra, és az 'ly' mellett semmi egyéb nem szól azon túl, hogy "hagyományos". Akkor mégis mi szükség még rá, miért nem lehet egy az egyben kikapálni, és ami eddig 'ly'-nal volt, ezután azt is 'j'-vel írni?
(Félreértés ne essék, semmi bajom a 'ly' alkalmazásával, tudom, mikor, hova, melyik szavakban, stb. kell használni, csak ettől függetlenül nem rajongok túlságosan az ilyen felesleges nüanszokért.)
_vALAHONNANi_
Hasonlóképp nem értem, mi a ráció abban, hogy kisbetűvel kezdünk egy helyiségnevet akkor, ha valami "onnan-i". Olyankor még csak hagyján, ha pl. bicskei, ózdi és hasonló egyszerű nevekről van szó, de pl. Balaton-felvidéki és hasonlók esetében már eleve nem is alkalmazható. Akkor minek bajlódni vele egyáltalán? Simán ki lehetne kapálni ezt is, és egyszerűen mindig, mindenkor nagybetűvel írni a földrajzi neveket is, akár -i képzősek, akár nem.
Vagy, tud valaki valami értelmes indokot ezekre...?
A ly/j-ről sokat vitatkoznak a nyelvészek is, mindig szóba kerül, hogy el kéne törölni, de valószínűleg a nép ágálna ellene, még azok is, akik nem tudják helyesen írni az őket tartalmazó szavakat, mert a magyar nép alapvetően konzervatív, hagyománytisztelő, és nem akarna egy többévszázados hagyományt felrúgni azért, hogy néhány szó "hejesírásán" ne kelljen gondolkozni. Végül is a szemnek igen furcsa lenne, hogy gója, gujás (el is rontottam, miközben írtam), mosoj. Nekem primitíven néz ki és akkor se írnám úgy, hogyha úgy kellene.
A másodiknak az a hivatalos magyarázata, hogy a tulajdonneveket írjuk nagybetűvel, az-i képzős pedig már nem főnév, hanem melléknév, aminek nem jár a nagy betű. Mondjuk az angolokat ez az eltérés nem zavarja. (Zárójel: nem helyiségnév, az a fürdőszoba, hanem helységnév. Esetleg hejségnév - hogy tetszik?)
Ez az, egyszerűsítsük a nyelvet, mert a mai fiatalok már képtelenek megtanulni.
Azon elgondolkoztatok már, hogy milyen felesleges az egyes ellentét párokra 2 szavat fenntartani? pl.: "jó" és "rossz" helyett legyen "jó" és "nem jó", a "rossz"t mint szót töröljük el a p*csába. Alkossuk meg Orwell újbeszéljét. [link]
Sokkal ésszerűbb lenne, igaz nagyon hasonlítana egy programozási nyelvre. Azokat ésszerűségre tervezték.
Utolsónak.
Hát ez aztán nagyon ésszerű amit belinkeltél. A hasérez szó pl. miben logikus a rajongással? Kicsit sem ésszerű de mindegy...
Akkor nem érződött ki az irónia.
Az "újbeszél" pedig, egyrészt egy kissé szatirikus, másrészt eredetileg angol nyelvű, ily módon a fordítása nem lehet tökéletes. Szerencse, hogy csak egy ellen-utópia része.
"2. válaszoló, ha tudnád hogy az I've nem butítás akkor nem írnál ekkora ostobaságot."
Tudom, hogy nem butítás, de felesleges rövidítés, mert nem bírják kiírni, hogy have vagy hogy I will (I'll). Mi nem rövidítgetünk, mert nem vagyunk olyan lusták (a fiatalok eléggé (vok, h, mizu, stb.)).
(Ha most felhozod a stb.-t, hogy az is rövidítés...akkor tudd meg, hogy az értelmesen van lerövidítve (és a többi), nem úgy mint a vok, amiben nem sok logika van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!