Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lengyel, orosz vagy norvég...

Lengyel, orosz vagy norvég nyelvet tanuljak?

Figyelt kérdés

Angolul és japánul beszélek.

Miért szeretném ezeket?

- LENGYEL: A szépsége miatt, és hogy könnyebb legyen tanulni a többi szláv nyelvet (ami egyébként tervbe van véve, főleg a horvát/szlovák/szlovén).

- OROSZ: A szépsége és a hasznossága miatt.

- NORVÉG: A szépsége miatt, és hogy a tudásával meg tudjam érteni a többi skandináv nyelvet is.

Lécci írjatok indoklást is, minden segítség fontos számomra. Nagyon nem tudok dönteni...:/

Köszönöm előre is!

2014. okt. 4. 14:06
 1/4 anonim ***** válasza:
67%

Jó, akkor őszintén... nagyon sok ilyen kérdés születik itt a gyakorin, hogy "x, y vagy z nyelvek közül melyiket tanuljam?". Erre képtelenség biztos választ adni. Minden tudás hasznos, és lehetetlenség előre megjósolni, hogy melyikkel mennél legtöbbre. Ezt csak te tudod eldönteni, az alapján, hogy melyiknél a legnagyobb a vonzalom, hogy egyáltalán mit akarsz kezdeni vele. Sok pénzt akarsz keresni vele/turistákkal akarsz ismerkedni/kereskedelmi kapcsolatokat akarsz vinni/szépirodalmat akarsz fordítani stb stb stb... ezt csak te tudod...

-Lengyel: én felsőfokon megtanultam, de érdemben eddig nem sok hasznát vettem. Tudnod kell, hogy a legzsírosabb állásokhoz a lengyellel az anyanyelvi szinten beszélők viszik el (tehát pl. a vegyes házasságból született gyerekek), a többiek alig rúgnak labdába, legyen szó akár kulturális életről, akár a gazdasági vagy üzleti kapcsolatokról. Én csak kisebb fordításokat csinálok vele, azt is leginkább feketén (lol). Másrészt a lengyel nagyon (!!) nehéz nyelv (én 8 nyelven tanultam, úgyhogy tudom, mit beszélek).

-Norvég: kevesen beszélik, szerintem ezt érdemes lenne elkezdened, mert alkalmazhatnak valamilyen cégnél vele, de a norvég-magyar kapcsolatok nem túlzottan élénkek, tehát lehet, hogy kevesebb lehetőségből válogathatsz majd.

-Orosz: nagyon keresett nyelv, nagyon sok orosz turista jön hozzánk, sok a tolmácsolnivaló, a gazdasági kapcsolatok is élénkek, de az is lényeges, hogy oroszul nagyon sokal tudnak Magyarországon, úgyhogy lesz konkurencia.

Konklúzió: mint mondtam, teljesen mindegy, melyiket választod... sok szerencsét!

2014. okt. 4. 20:03
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Szerintem az oroszt és a norvégot egyszerre elkezdem, amelyik kevésbé tetszik arról leállok
2014. okt. 4. 21:01
 3/4 anonim válasza:

2. válaszolónak: én csak barátkozólag vitatkoznék azzal a kijelentéseddel, hogy Mo-on oroszul nagyon sokan tudnak.

Én is tanulom, tanulnám, ha lenne hol, mert a nyelviskolában a csoportom tavaly megszűnt, azóta se indult újra. :( Más nyelviskolákban is érdeklődtem, de ott vagy nem is foglalkoznak a témával vagy csak magánúton. Engem a magánút azért nem érdekel, mert nincs motiváció, ha a tanárral ketten vagyunk.

Én úgy gondolom, hogy akik beszélik, azok, már min. 50 évesek, akiknek még kellett oroszul tanulni és tanulták is, mert volt vele dolguk. Ok, lehet, hogy vannak 30-40-esek is, de ők kevesebben vannak. Persze, mihez képest beszélik sokan? Ez is igaz.

2014. okt. 5. 19:10
 4/4 anonim ***** válasza:

Én a norvég helyett dánt tanulnék vagy svédet mert ha svédet tanulnál akkor jobban megértenéd a többi skandináv nyelvet mint pl ha norvégot.És ha beszélsz egy skandináv nyelvet nem biztos , hogy mindegyiket megérted mert pl a finn nem germán nyelv mint pl a norvég dán svéd izlandi.

Szláv nyelvek közül a lengyel a legjobb.Az én nővérem kint él lengyelországban 2-3 éve és nem lehet róla tudni hogy magyar annyira jól megy neki a lengyel.Én is azt akarok tanulni.A lengyel mellé én még egy déli szláv nyelvet tanulnák és a kettő együtt már szuper

orosz nem ajánlom nem sokan beszélik kevés helyen tanítják

2014. nov. 7. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!