Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » "Ilyent" az "ilyet" helyett....

"Ilyent" az "ilyet" helyett. Téged is idegesít?

Figyelt kérdés
2010. jan. 20. 15:30
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Az érhető, hogy az ilyen-ből jön, de mégfis inkább ilyet... :/
2010. jan. 30. 11:11
 12/24 A kérdező kommentje:
*mégis.
2010. jan. 30. 11:12
 13/24 anonim ***** válasza:
Nagyon
2010. jan. 31. 11:17
 14/24 anonim ***** válasza:
Hát mert igy szoktad meg... ...
2010. febr. 2. 03:36
 15/24 anonim válasza:
én azt utálom, amikor a "gondolkozni" helyett "gondoskodni"-t mondanak...
2010. febr. 18. 22:51
 16/24 anonim ***** válasza:
S egyelore helyett egyenlore...
2010. febr. 24. 12:33
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyet, olyat; ilyent, olyant szavak mindegyike helyes. Az a különbség köztük, hogy az ilyet, olyat köznyelvi, az ilyent, olyant pedig nyelvjárási szó. (A köznyelvi és a nyelvjárási beszéd egyformán helyes, pusztán ez alapján nem illik egymást megítélni.)

Forrás: [link]

2010. okt. 3. 19:37
 18/24 anonim válasza:
bizony bizony engem is idegesít de még az avval is meg a evvel meg 1-2 ember mondja hohy ahhoo nem ahhoz hanem ahhho...meg még idegesít az ez miatt nem értem hogy őket akik mondják őket nem idegesíti az ez miatt???...utálom ezeket...xD
2011. jan. 21. 13:45
 19/24 failfailhátán válasza:
23%

"Na most kicsit ez rosszul fog esni, mert szerintem TE nem voltal nyelvtan oran."

Lássuk csak! :)

1. Ékezetek? Megbocsátható,hisz elképzelhető,hogy vmilyen oknál fogva nincs magyar billentyűzeted. (Bár aki ennyire magyarnak tartja magát annak illene beszereznie egyet.)

2. Igaz, az 'ilyet' kifejezés valóban az 'ilyen'-ből ered,de nem úgy,ahogy azt te gondolod. Igenis eltűnik az 'n' hangzó,attól függetlenül,hogy sok helyen 'ilyent'-ként létezik.Az 'ilyen' szóból - mint sok másból - nem úgy lesz tárgyas kifejezés,hogy mögé teszel egy 't' betűt.Ez olyan,mint a mássalhangzó torlódások vagy egy-egy írásban jelölt teljes hasonulás. Lényeg: az eredeti szó ragozott formája nem feltétlenül a ragok hozzáadását eredményezi. (pl. a cica nem lesz cicat,hanem cicÁt) Továbbá a mai magyar helyesírás szerint az 'ilyent' kifejezés helytelen. Rég találkoztam értelmező kéziszótárral,de javíts ki,ha tévednék,ill. ha te megtalálod vmelyikben.

3. "h sok "kapázo" fiatal azt hiszi o szarta a spanyolviasszt" -> *kapáló" sztem és a viasz egy 'sz'-el írandó.

4.Vigyázzunk a tájszólásokra? Léteznek,szép dolog. De kérem,haladjunk a korral ez a 21. század...

5. A magyar nyelv logikája? Tudod,melyik nyelv logikus? A német. A magyar épp azért a világ egyik legnehezebb nyelve,mert nincs benne logika. Amiről te beszélsz,az meg főleg nem logikus.

6. A fotó szó elterjedt,nyelvtanilag helyes. De ha értelmetlennek tartod,használ a 'fénykép' kifejezést. Tudniillik ez a magyar megfelelője az angol 'photo' szónak. :) Nekem sem a kedvencem az idegen szavak használata,de vmire valóban nincs magyar kifejezés és értelmetlen dolog lenne,h a számítógép korában olyan kifejezésekre próbálnánk új szavakat alkotni,mint az Internet vagy a 'patch', ezért megőrizzük a külföldi formáját. Arról nem is beszélve,hogy rengeteg szó létezik a magyar nyelvben,amiről te nem is gondolnád,h nem hazánkból ered.

7. "Hat biza, a nyelvtan oran mondjak ezt" - tévedés,nem mondják. Jobb helyeken... Ha te tanultad,akk a magyar tanárodnál lesz a gond. Apropó, 'hát'-tal nem kezdünk mondatot. ;)

8. "Hát mert igy szoktad meg... ..." - nem megszokta,így tanulta,mert ez a helyes. Megint hát. :) A dupla "..."-ról nem is beszélve;még a szimplát sem használod helyesen.

9. "én azt utálom, amikor a "gondolkozni" helyett "gondoskodni"-t mondanak..." (WTF?!)Nyilván nem mondhatom azt,hogy "Szeretnék a gyermekeimről gondolkodni.", ha egyszer gondoskodni akarok.

10. "S egyelore helyett egyenlore..." - Ezért kapsz 1 pontot,valóban rengetegen keverik a kettőt,kíváncsi vagyok,tudod-e,melyik mi? :D

11. Igen,valóban helyes használatát tekintve a tájszólás is,csak "hivatalosan" nem és ezért valóban nem lehet másokat lenézni.

12. "El kell gondolkozni, s ilyen hulyesegekkel ne égesd magad szerintem. S az sem, aki nagy okosan itt kapazik, me őt kéne kicsit megkapalni, h muvelodjon..." - Ez tökéletes öngól végszónak. xD Az egész mondat,úgy ahogy van: VICC! :D

Nem tudom,egy embertől származik-e az összes kommentár,amit "elemztem",de gyanítom. Ha esetleg vmiben tévedtem,nyugodtan ki lehet javítani,nem vagyok magyar szakos pedagógus,sem nyelvész;de sztem neked kellene elgondolkoznod azon,hogy ki okoskodik és ki nem. Mert az előtted szólók a véleményüket írták le,én a hibákat,amiket elkövettél,te pedig okoskodni próbáltál. :)

2011. nov. 4. 02:11
 20/24 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, érdekesnek találtam a hozzászólásodat! :) És egyetértek a leírtakkal, szóval köszönöm, hogy leírtad helyettem a "dolgokat". :)

Az egyelőre - egyenlőre használatához: egyenlőre csak a tortát vágjuk szeletelési technika értelmében, az egyelőre meg időre vonatkozik, és az egyenlőrét nem lehet időre használni. :) :P Sokszor látom ezt én is helytelenül használva...

2012. márc. 6. 21:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!