"Ilyent" az "ilyet" helyett. Téged is idegesít?
Figyelt kérdés
2010. jan. 20. 15:30
1/24 anonim válasza:
igen, idegesít :) először akkor találkoztam így ezzel a kifejezéssel, mikor Pestiekkel kezdtem barátkozni, és a pesti barátaimnak a 70-80%-a így használta...ezért arra következtettem, hogy ez valami ottani szokás...olyan, mint nálunk,szabolcsban a "megyek Katiék" ...bár én ezt sem használom, de a környezetemben nagyon sokan...vagy a "meg kellesz csinálni vmit"....szóval először furcsa volt, de megszoktam :) majdnem minden megyében vannak másképp használt kifejezések, szavak
2/24 anonim válasza:
még nem hallottam így senkitől:)
3/24 anonim válasza:
ez érdekes, én pesti vagyok, itt születttem, élek már jóideje:), de az ilyent-ezésről mindig azt gondoltam, h éppen hogy nem pesti szokás... a tulajdonnevek előtti névelőzés, na az igen (a kati, az ádám, a peti, stb), de az ilyent... nem hallok ilyet a pesti ismerőseimtől. amúgy engem nem zavar különösebben. de ritkán is hallom.
4/24 anonim válasza:
hát én ilyent paraszt szavakat nem nagyon hasznaalok ugyhogy...oszt kilóg a kapanyil a számbul.....xD
5/24 A kérdező kommentje:
Utolsónak:
Nem jól használtad a mondatodba' a' ilyentot! U___U:D
Példamondat: "Én is vettem ilyent." Nos, akitől én ilyen hallok, azt kicsit műveletlennek tartom... Valaki győzzön meg, hogy ez is egy adott helyhez kapcsolódó, nyelvtanilag helyes szokás, mint az avval.. :)
2010. jan. 20. 19:00
6/24 anonim válasza:
nekem a tájszólássokkal nincs bajom. Ha valaki kapa az kapa. Attól még magyar. Ami idegesít az az, ha valaki olyan angol szót használ aminek van magyar megfelelője. Miért kell nekünk nick name? Az becenév. A reklámban is ezt mondják, válassz egy niknevet. Istenem.. A másik: elkapott egy fíling..Ütni tudnék. És még biztos tudnék sorolni ha nem idegesíteném fel magam túlzottan
7/24 A kérdező kommentje:
Én csak azzal nem vagyok tisztában, hogy akkor most az "ilyet"-nek az "ilyent" alakja most csak tájszólás, vagy az illető nem volt ott nyelvtanórákon alsóban? :D
2010. jan. 27. 15:51
8/24 anonim válasza:
Na most kicsit ez rosszul fog esni, mert szerintem TE nem voltal nyelvtan oran. Ugyanis az "ilyet" az nem letezik, és nincs is jelentese, amiért hasznaljuk(-játok...). A helyzet az, hogy az "ilyent" az az "ilyen" szobol ered, aminek a vegen ott van az az "n", amit nem szokott a magyarnyelv elnyelni,tehat igenis a helyes formaja a szonak az "ilyent". Amugy még sok ilyen szo van, s elég szomoru, h sok "kapázo" fiatal azt hiszi o szarta a spanyolviasszt, holott biza a kapanal kéne rengeteg szonak az eredetet keresni, h megtanuljunk kicsi magyar beszéd.Léteznek tájszolasok, és léteznek nyelv-degeneralodasok. Vigyazzunk szerintem az ilyenekre (mért is nem irtam, h "ilyekre"?...), és ne forgassuk ki a sajat anyanyelvunket a maga jol kitalalt, és sok éve bevalt logikajabol. Teljesen egyetértek az idegen szavak hasznalata ellen valo fellépéssel. Foleg, hogy sok idegen szo meg se kozeliti a jelenteset. Azt mondjak, h nincs ra megfelelo magyar szo...szöveg...pl: foto...teljesen ertelmetlennek tartom hasznalni, hisz nem fedi le a tartalmat, amit kifejez:"fény"..."Csinalhatok, egy fényt rolad??" pff... De tetszik, h megkerdezted :)
9/24 A kérdező kommentje:
Hát ha nyelvtan órákon tanítják azt, hogy "ilyent", akkor oké.. de nem hiszem.
2010. jan. 28. 19:46
10/24 anonim válasza:
Hat biza, a nyelvtan oran mondjak ezt, de nem kell odaig elmenni, mert ha magyar vagy, akkor elvileg kene erezd azt, hogy egy szo honnan ered, és mi a logikaja. El kell gondolkozni, s ilyen hulyesegekkel ne égesd magad szerintem. S az sem, aki nagy okosan itt kapazik, me őt kéne kicsit megkapalni, h muvelodjon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!