Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lengyel vagy horvát nyelvet...

Lengyel vagy horvát nyelvet tanuljak?

Figyelt kérdés

Mindkettőt gyönyörű nyelvnek tartom. Szerintem a lengyel hasznosabb, bár a horvátot Szerbiában is megértik...nagyon nem tudok dönteni...:/ A lengyel talán nehezebb...kérlek segítsetek!

Köszönöm! :-)

2014. aug. 10. 19:00
 1/7 anonim válasza:
Hát hogy melyik hasznosabb azt nem tudom. Én lengyelül tanulok, tényleg gyönyörű nyelv, viszont jóval nehezebb, mint a horvát. Bár annyira nem nehéz, mint amilyennek mondják, nagyon logikus nyelvtana van.
2014. aug. 10. 21:39
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszi!

Pár kérdés: otthon lehet lengyelül tanulni egyedül?

Mennyi idõ egy középfok (tanárral/tanár nélkül) ?

Köszönöm!

2014. aug. 10. 22:15
 3/7 anonim ***** válasza:

Mindkettő nyelvet tanultam. A horvát jóval egyszerűbb mind helyesírásilag, mind nyelvtanilag, viszont a lengyelre jól rá lehet kapni és könnyebb felületet találni a gyakorlásra. Horvátot az egyetemen tanultam, lengyelt nyelvtanfolyamon. Ott a tanárom azt mondta, nagyjából két év kell ahhoz, hogy megtanuljon az ember középfokon, ez persze lehet több és kevesebb is.

Ha muszáj választani, és nincs rá lehetőség, hogy mindkettőt tanuld, akkor én a lengyelre szavaznék, talán egy fokkal hasznosabbnak érzem a tudását, mint a horvátét, de ez csak a saját véleményem, tapasztalatom.

Igaz, a horváttal sima ügy lenne a szerb megértése, viszont a lengyellel sem vagy elzárva a többi szláv nyelv megértésétől. Én csehül is tanultam előtte, a lengyel nyelvtanfolyam előtt is úgy-ahogy ki tudtam szűrni a lengyel szövegnek a tartalmát. A nyelvtanulást is megkönnyítette, hogy beszéltem előtte egy másik nyugati szláv nyelvet.

2014. aug. 10. 23:54
 4/7 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm :)
2014. aug. 11. 00:14
 5/7 Kini :)) ***** válasza:

Én inkább a horvátot választanám.

1.) könnyebb

2.) Szerintem szebb is, bár ez ízlés kérdése

3.) és van néhány közeli nyelvrokona, avagy néhány nyelvvel diarendszert alkot.

2014. aug. 11. 10:45
 6/7 anonim ***** válasza:
Szia! Én horvát vagyok és ugy általánossagba véve örülünk ha valaki a nyelvünkön tanul/beszél. Ám úgy érzem, mi egy elég zárt közösség vagyunk, hogy csak úgy idegenek megtanulják a nyelvünket. ugyanez mondható el a lengyelekre is. Sztem kutasd fel a családfád, és ha van horvát ősöd horvátul, ha lengyel lengyelül, ha esetleg vmi más szláv (pl. Szlovák v bolgár) akkor annak a nyelvén. Ha senki sincs- írj privit.
2014. aug. 11. 22:34
 7/7 anonim ***** válasza:

Lengyelt tanulj.Hamar meg lehet tanulni én 3 hónapig tanultam/om itthon egyedül tanár nélkül és elég jól megtanultam a lengyelt összefüggően azért annyira nem megy de gyorsan tanulható a nővérem kint él Lengyelországban 2-3 éve és mindenki azt hiszi róla hogy lengyel amíg nem mondja hogy magyar.horvátot ne tanulj a horvátok nagyon bunkók ott a legrosszabb a vendégszeretet Európában.Lengyelt tanulj

legyel lengyel lengyel

2014. nov. 7. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!