Svédet, finnt, vagy norvégot tanuljak?
Elvileg a norvég a legkönnyebb, de sokaktól hallottam, hogy a svéd is könnyű. A finnről viszont mindenhonnan azt hallottam, hogy nagyon nagyon nehéz.
Azt választanám, amelyikkel kezdeni akarnék valamit. A norvég azért jó, mert ha már tudsz norvégul, kis gyakorlással megérted a dánt, és után a svédet is könnyebb megtanulni, én ezért is ezt ajánlanám + a három ország közül Norvégia a legszimpatikusabb, oda költöznék a legszívesebben ezek közül.
Svéd, vagy norvég. Én is kedvelem a hangzásukat, illetve szeretem a viking mitológiát, történelmet. Bár az izlandi és feröeri nyelv még jobban bejön.
1-es vagyok, találtam ezzel kapcsolatban egy jó kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelvt..
Itt van 2 összehasonlító videó (Dán, Norvég, Svéd):
https://www.youtube.com/watch?v=JCy0oKDP2a0
https://www.youtube.com/watch?v=KIAEUgA2UK0
Itt egy összehasonlítás a norvég különféle nyelvjárásairól írásban (+svéd, dán és izlandi nyelvvel):
Igazából kb. egy erősségben lehetnek, talán a norvég könnyebb, viszont ahhoz kevesebb anyag van.
A ,,Best Answer" jól összefoglalja, hogy kinek melyiket érdemes tanulni. Sztem. ne nehézség alapján válassz nyelvet, hanem az alapján, hogy melyik tetszik jobban (különösen egy olyan esetben, mint most, amikor a két nyelv szinte egy erősségű). Amelyik ország közelebb áll hozzád, annak a nyelvét válaszd.
Én tanultam mindhármat, de a svédet és a norvégot csak pár hónapig, a finnt viszont már 9 éve.
A svéd olyan, mintha az angol és a német keveréke lenne, nyelvtanilag van hasonlóság a magyarral, például a tárgyrag, ami náluk is a -t, de szerintem nem nehéz megtanulni, pláne, ha jól beszélsz angolul és németül. Van egy ismerősöm, aki kiköltözött Göteborgba, és előtte 1 hónap tanulás után csinált meg belőle egy középfokú nyelvvizsgát.
A norvégot kevésbé ismerem, de nekem személy szerint nehéznek tűnt, főleg a kiejtése. Bár kicsi hasonlóságot találtam az angollal nyelvtanilag, de csak alapszintig jutottam el. Az is baj, hogy nagyon kevés anyagot találni róla még angolul is.
A finn tényleg bonyolult kissé, de ha érdekel, az is tanulható. Bár sok hasonló van benne nyelvtanilag, mint a magyarban, mégis az okoz problémát. Például a személyes névmásokat ritkán írják ki az ige elé, ezért jól kell tudni az igeragozást, a toldalékokat közvetlenül a szavak végére írják (ház - talo, házban - talossa, az én házamban - talossani, stb.), külön van magas- és mély hangrendű szó és ehhez külön végződés. És ugye a toldalékolás miatt előfordulnak kilométeres szavak, és annál fel kell ismerned, hogy mi a szótő és milyen toldalékok vannak benne, hogy megértsd. Szóval tényleg nehéz, a három közül talán a legnehezebb, de nem lehetetlen megtanulni. Ha a magyarhoz próbálod hasonlítani, akkor már könnyebb lesz.
Még írhatnék regényt, de talán ez alapján már sikerül döntened. Én amúgy a norvégot tartanám a leghasznosabbnak.
Amelyikre szükséged van.. Én beszélek finnül (szerintem nem nehéz nyelv), tanultam svédül, viszont nem sok helyen lehet használni, és mind a 3 országban beszélnek angolul.
Tehát ha csak turistaként mennél, akkor én nem ajánlom egyiket sem. A svéd egyébként a leghasznosabb, az hivatalos nyelv Finnországban is és ha jól megtanulod érteni fogod a norvégot és a dánt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!