Mely francia szavak végén ejtjük az S-t?
Gondolok itt ilyenre, hogy: le terminus, l'autobus, tous (hogyha névmás), le bonus, stb.
Valaki tudna erről linkelni egy teljes listát?
Nem tudtam, hogy hogyan keressek rá Google-ben, és reméltem, hogy talán valakinek megvan.
Köszönöm!
Jó ideig keresgéltem, de csak a néma "s" re találtam példákat, többek között itt:
Azok a szavak, amiket felsorolsz, (talán a 'tous' kivételével, bár ez is a 'totus'-ból ered) mind latin szavak változatlan leírása és kiejtése (-us), lehet, hogy itt a megoldás!
Külön listát a "la lettre -s non muette"-re nem találtam, sajnálom...
Van pedig néhány, mint a couscous, (arab eredet) fœtus (latin) pastis (occitan provençal, pâté, mélange) stb.
Ha találkozol ilyenekkel, rá lehet keresni "origine (ou étymologie) du mot xy" címszó alatt a neten.
"a szavak végén: d,p,x,z,t,g,s"
Hogy ez a hetes számot honnan veszed, nem tudom. De ezen az alapon hozzáteheted az -l betűt is (fusil, outil etc.), és még így sem mindig igaz.
A Gare de l'Est-nél kiejtik a -t betűt, a goulag-nal a -g-t, a zip-nél a -p-t, az -s-re már vélaszoltam, de sorolhatnám napestig...
Mennyi idő óta tanulsz franciául? Mert egy másik hozzászólásod is elég "chevaleresque" volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!