Nem lehetne megreformálni a vessző használatának szabályát a mondatban?
Értem miről szól. Azt nem értem, miből gondolod, hogy nem értem. (Írtam néhány mondatot olyan vesszőhasználattal, amilyet értelmesnek tartok.) Arról van szó, hogy értem hogyan működik és hatékonytalannak, károsnak tartom, mert rontja az érthetőségét a mondatnak, tehát rossz. Szintaktikai ügyeskedésnek tartom, amely a minőség rovására megy, és azzal vádolom meg a nyelvszabály megalkotóit, hogy a könnyű ellenőrizhetőség kedvéért szintaktikai szabályok alapján határozzák meg hova kell vesszőt tenni, nem pedig szemantikai szempontok alapján.
Ezek szerint még soha nem olvastál olyan szöveget, amit olyasvalaki írt, akinek gőze nem volt a vesszőhasználatról, és úgy hinti őket, mint a magot, vagy pedig egyáltalán. Hidd el, rögtön meglátod az értelmét. A vessző mindig értelmileg tagol, nem csak szintaktikailag, illetve - ez esetben - a szintaktika által egyértelműsíti a szemantikát. A "hogy" elé azért kell vessző, mert az egy új félmondat, vagyis a "hogy" után elvileg bármi jöhet, tehát szemantikailag külön tag. "megnéztem az órám, hogy tudjam, mennyi az idő" és "megnéztem az órám, hogy el ne késsem", két különböző mellérendelt mondat, amit elválasztunk a főmondattól, mert jelentésileg, vonatkozásilag mások. Egyebekben meg használjuk a vesszőt felsorolásnál, itt - gondolom - érthető, valamint közbeékelt mondatok elválasztására, ami ugyancsak szemantikailag külön egység, tehát elválasztandó.
Avagy pedig nem ismered a híres levelet?
A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.
Na, hova kell a vessző, és hova nem?
Nekem is a "reginam occire" jutott rögtön eszembe!
A királynőt megölni nem kell félnetek, jó lesz. Ha mindíájan beleegyeztek, én nem ellenzem.
A királynőt megölni nem kell, félnetek jó lesz. Ha mindnyájan beleegyztek, én nem, ellenzem.
Ezt a mondatot, ha jól emlékszem, János esztergomi érsek írta Bánk bánnak űgy, hogy minden vesszőt kihagyott a két mondatból.
Sikerül vagy sem, büntetés lesz a vége vagy dícséret, ő mindenképpen fedezve van. Értse mindenki, ahogy akarja.
Ezer ilyen kérdés található itt a Gyakorin is, ember legyen a talpán, aki a vesszők hiányában - vagy helytelen használatával - megérti, mit is akar tudni az, aki felteszi őket!
"azzal vádolom meg a nyelvszabály megalkotóit, hogy a könnyű ellenőrizhetőség kedvéért"
Bizony, ez gyakran így megy.
Német beütésü kultúránk hajlik arra, hogy megpróbálja algoritmizálni a társadalmi szabályokat. Az angolszász joghoz képest a mi német típusú jogrendszerünk is szabályrendszer-értelmezésen alapszik, amíg az angolszász inkább arra épít, hogy "más, hasonló esetekben hogyan döntöttek"
Én ezt a példát ismerem a tözsdéröl (André Kosztolány):
"Kaufen nicht verkaufen." Also: Das fehlende Komma muß schon jeder selbst setzen!
(bocs angolul, magyarul nem jól müködik :p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!