Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az orosz igék végén a т&...

Az orosz igék végén a ть -t hogy kell ejteni?

Figyelt kérdés

Mert néha ty-nek ejtik, akkor hallottam már c-nek is meg cj-nek is.

Akkor melyik?

Még 1 kérdés: ugye lágyít az и е ю я ё, de melyik betáket tudják ezek lágyítani? (meg a lágyítójel)

n -> ny, t -> ty (vagy tj?), d -> gy

ezeket tudom, de még melyeket kell ezek előtt j-sen kiejteni (kis j-vel kimondani)?

pl tj (vagy magyar tynek ejtik?)

2014. ápr. 11. 21:31
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
En eddig nem hallottam egy ferfinal se, hogy c-nek ejtene, de lehet, hogy van kivetel. :) A tobbi massalhangzo lagyitasat pedig eleg nehez igy elmagyarazni, egyszerubb lenne, ha meghallgatnal egy oroszt, ahogy beszel. (Pl. en nehany orosz ironak az interjujat szoktam meghallgatni. Meg ha nem is erted, hogy mirol beszelnek, akkor is segit a kiejtesben.)
2014. ápr. 12. 17:57
 12/17 anonim ***** válasza:

Szia :)

Én is hallottam mindkettő módon.És,a "c"-s megoldást én is főleg nőktől,érdekes módon,de ki tudja.

Apukám (anyanyelvi) ty-nek szokta ejteni,tőle szerintem nem is hallottam máshogy.

Én meg igazából ígyis meg úgyis szoktam.De szerintem jó mindkettő,meg is értik mindkettőt.

Esetleg azt is el tudnám képzelni az orosszal kapcsolatban,hogy területenként legyenek kicsi különbségek,hiszen Oroszország elég nagy ország,és akkor még a többi ország ,ahol szintén sok beszélője van.(pl.Ukrajna,Fehéroroszország)

2014. ápr. 12. 20:46
 13/17 anonim ***** válasza:

Kérdésed:

"A kérdező kommentje:

azt tudom, hogy lágy k h g sh nincs.

De akkor lágyítja az e, i, ja, ju, jo ezeket:

p f r t z d s v b n m ?"

Válasz:

Az sh-at alatt az ш-sel, az s alatt az oroszul c betűvel írt hangot érted?

Nem az е ё и ю я lágyítja a felsorolt mássalhangzókat, hanem azoknak vagy kemény és lágy alakjuk.

Az orosz helyesírás - hogy ne kelljen rengeteg új vagy mellékjeles mássalhangzót jelölő betűket bevezetni - öt új magánhangzó jelet vezetett be. Így lett csak 33 betűs (jelenleg) az orosz ábécé.

Az е ё и ю я betűk többfunkciósak:

1) Jelölik az e, o, i, u, a hangokat.

2) Jelölik, hogy az előttük álló mássalhangzó lágy.

3) Ha magánhangzó vagy ь lágyjel van előttük, akkor a a magánhangzó előtti й hangot is jelölnek.

Papp Ferenc: Könyv az orosz nyelvről c. művében becslést közöl arról, hogy ezzel a trükkel hány százalékkal kevesebb téntát fogyasztottak az orosz kódexírók.

A női cicegés kérdése:

Az orosz ть nem pontosan azonos a magyar ty hanggal, amit érzékeny füleddel a férfiak beszédében kevésbé hallasz, mint a nőkében.

2014. ápr. 13. 10:03
 14/17 A kérdező kommentje:

A ть az nem inkább tj? Nem magyar ty hanem TJ

Egyébként utolsó, igen, azokat a hangokat értem. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy mely mássalhangzókat kell j-sítetten ejteni az adott magánhangzók előtt. Azt tudom, hogy hj, gj, kj nincs. De akkor szj, cj, pj, fj, stb van?

Mert 9nállóan tanulok oroszt, a nyelvtannal nincs probléma, de a kiejtéssel igen.

2014. ápr. 13. 10:23
 15/17 A kérdező kommentje:
vagy rj
2014. ápr. 13. 10:24
 16/17 A kérdező kommentje:

Pl и-nél kiejtve (vagy akár e-nél vagy a többinél)

пи - pji

ри - rji

фи - fji

си - szji

щи - stji

чи - csji

ђи - dzsji

ви - vji

ми - mji

зи - zji

ли - lji

ци - cji

Így? (a többi mgh.nál is?)

2014. ápr. 13. 10:27
 17/17 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy nem j-s hangok, hanem arról van szó, hogy a lágy mássalhangzók kiejtésénél a nyelvhát megemelkedik a szájpadlás felé. A kemény párjaiknál pedig lejjebb van, mint a magyarban, hiszen a kemény-lágy szembenállás olyan fontos az oroszban, mind a rövid-hosszú mássalhangzók szembenállása a magyarban.

Ezekt szerezd meg!!!!!!

Sag za sagom nyelvkönyv hangkazettákkal.

Papp Ferenc: Könyv az orosz nyelvről.

2014. ápr. 14. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!