Abban kérnék segítséget, hogy konkrétan mit jelentenek azok a kifejezések, hogy folyamatos múlt idő, befejezett múlt idő és úgymond társaik, tehát hogy hogyan gondoljam ezeket?
Nem írtad, milyen nyelv, de tegyük fel, hogy angol. Ha jól gondolom, a past continuous és a past perfect / present perfect valamelyikére gondolsz.
"folyamatos múlt idő az,amikor a cselekvés a múltban kezdődött,de még tart a jelenben is"
Nem igazán, az inkább a present perfect continuous. A folyamatos múlt (past continuous) ilyen értelemben nem kötődik a jelenhez, inkább a múlt egy időpontjához, vagy egy párhuzamos múltbeli eseményhez, stb. Kb. olyasmit jelent, hogy egy adott időben a cselekvés folyamatban volt, tehát hasonló a folyamatos jelenhez (ami a jelen pillanathoz kötődik), csak itt egy múltbeli időponthoz tartozik.
A sok jó leírás közül egy:
A másikra kérlek írj egy példát, mert nem tiszta, mire gondolsz.
Próbáltam keresni pár ábrát az igeidőkhöz.
A kis emberke feje felett a felhő az, amiről éppen szó van, az X meg valamilyen esemény.
Ebben mondjuk nincs a perfect continuous. (Progressive = continuous)
Ez kimondottan a continuous (folyamatos) igeidőket magyarázza. A folyamatos múlt fentről a második. A lényeg, hogy valami esemény közben megtörténik egy másik. (Vagy párhuzamosan folynak.) Hogy a jelenben is tartanak-e, az lényegtelen.
A harmadik a present perfect continuous ("befejezett" folyamatos jelen), ahol már valóban a jelenben is tart egy esemény. A múlt ugyanez, csak a jelen helyett egy múltbeli időpontról van szó.
Ez is egy jó kis rajzos táblázat az igeidőkről:
Az a baj, hogy pl. a "befejezett" elég megtévesztő, mert kicsit mást jelent a magyarban és az angolban. A magyarban ami befejezett, az az angolban a passzív, amit meg az angolban befejezettnek mondanak, az valójában "perfect", ami nem ugyanazt jelenti.
Szóval attól függ, épp milyen nyelvről van szó. :)
Esetleg ez még hátha segít.
Bocsánatot kérek a két éves késésért,szeretném megköszönni az összes segítséget :-).
Ja egyébként a befejezett múlt időre azt írnám magyarul példának,hogy egy évvel ezelőtt sokat ittam,majd kórházba kerültem,de következő nap már haza is jöttem.Tehát az első cselekvésem is és a második is a múltban történt.
Bocsánatot kérek azért,hogy ilyen hülyén fogalmazok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!