Helyes ez így? Egyre többet hallom a környezetemben, szokatlan és kicsit bántja a fülem.
Figyelt kérdés
Mit mondol nekik?
Mit fogol csinálni?
2014. márc. 7. 14:23
1/5 anonim válasza:
Nem, egyáltalán nem helyes, a mondasz, fogsz a helyes alak. Ennek ellenére nem kizárt, hogy egyes tájszólásokban használatos, de ennek ellenére nem ajánlott átvenni ezt a szokást.
3/5 anonim válasza:
Én ezt még nem hallottam így, de lehet, hogy mostanában kezd elterjedni ez a helytelen használat, mint ahogy a -ba, ban helyhatározói ragokat is újabban keverik. Engem ez utóbbi bosszant.
Nem lehet, hogy ez "régiektől" átvett kifejezés?
Én egy időben több ismerősömtől hallottam olyan ragozást, hogy pl: "Meg volt csinálval" Mindenre a -val, -vel képzőt használták.
Anyósom a penészesre azt mondja, hogy penészles. És láss csodát, még a szövegellenőrző sem húzta alá :-D Pedig engem idegesít.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem is tudom, honnan eredhet ez a fajta ragozás. A legtöbb igét így ragozzák. (fizetel, hordol, stb.) Ha nem igéről van szó, akkor 'ott' helyett 'ottan'.
2014. márc. 7. 16:12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!