Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Tabi, csizi, shoppi, pöri,...

Tabi, csizi, shoppi, pöri, tali, teli. Nem vagyunk kicsit hülyék, pedofilok, infantilisek a nyelvünkhöz?

Figyelt kérdés

30-40-50 éves emberek...miért viszik le magukat és a nyelvünket, 8 éves szintre?

Most érte el a tolerancia szintemet, amikor egy 33 éves -tehát régóta ivarérett, felnőtt- nő, egy orvosnak írt levélben a beültetés szó helyett, 'beültit' írt.

Rohamos mértékben infantilizálódik a társadalom. A retikülökre aggatott plüssállatoktól kezdve a nyelvig.

Szerintetek a kicsinyítő képzőt beveszik a következő helyesírási szótárba?

2009. dec. 11. 08:52
1 2 3
 21/22 anonim válasza:

Kedves Kérdező, a háborgásával teljesen, annak megfogalmazásával azonban csak részben értek egyet. Ugyanis az effajta - kicsinyítő képzős - beszédmód nem igazán az infantilizálódás jele, (az inkább a gügyögés, l. még: Karinthy Frigyes Bübüte c. karcolatát), a pedofiliát pedig szerintem Ön csak mérgében írta. Azt gondolom, hogy a jelenség inkább a fél(negyed, nyolcad)művelt emberek mindenáron eredeti és jópofa (de nem jó pofi) modorra való szánalmas törekvése. Ezzel ugyanis a nyelv nem gazdagodik, mint a "mozi"-val, nem is része a szlengnek, egyszerűen bárgyú a paradicsomot parinak, a burgonyát burginak (!) nevezni. A használók legfeljebb, ha bulvársajtót olvasnak, irodalmat soha, és nem volt, sőt, nem is lesz feltehetően soha alkalmuk elcsodálkozni pl. egy Szerb A. mondaton ("...milyen marha, ekkora szépséget hogyha nem lát!") vagy Murányi Beatrix Lem-fordításainak gyöngyszemein.

De ha már itt tartunk, nem tudom megállni, hogy ne említsem meg az ebben a topicban (van jó magyar neve?) is fellelhető, nyelvszegényítő, és egyben bizalmaskodó általános tegezést, ami az alap-angol szóhasználatának szolgai átvétele. Ne kövessük a svédeket, akik néhány éve hivatalosan is bevezették minden fórumon a tegezést.

A te-maga-ön és a tetszik használata egy-egy hangulati elem, sőt, meghatározza a megszólított és a megszólító viszonyát is. Kár lenne, ha elveszne!

2010. márc. 24. 12:26
 22/22 anonim ***** válasza:

Fiatal anyukaként írok

Írta valaki előttem,hogy Ő a szopival meg a szopcsival nem szimpatizál.

Hát lehet még fokozni:fürcsi,tápi,gyümi,gyümilevcsi!!,tejci,stb.

Engem ezektől is kiráz a hideg,de kénytelen vagyok nap,mint nap szembesülni velük...

2010. márc. 31. 14:39
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!