Tabi, csizi, shoppi, pöri, tali, teli. Nem vagyunk kicsit hülyék, pedofilok, infantilisek a nyelvünkhöz?
30-40-50 éves emberek...miért viszik le magukat és a nyelvünket, 8 éves szintre?
Most érte el a tolerancia szintemet, amikor egy 33 éves -tehát régóta ivarérett, felnőtt- nő, egy orvosnak írt levélben a beültetés szó helyett, 'beültit' írt.
Rohamos mértékben infantilizálódik a társadalom. A retikülökre aggatott plüssállatoktól kezdve a nyelvig.
Szerintetek a kicsinyítő képzőt beveszik a következő helyesírási szótárba?
Mivel ismered a kicsinyítő jelző fogalmát, ezért már nyilván benne van, nem?
Amúgy a kicsinyítő jelzéssel akkor van gond, ha úgy használják, hogy nem kellene. A tabi szóval példának okáért nekem semmi gondom nincsen, a tabletta az kicsi a legtöbb esetben (a legtöbb szerencsés esetben).
Az infantilizmussal pedig szintén nincs gond egy bizonyos határig.
A beültitől viszont tényleg nyílik a bicska a zsebembe. A köszcsi a másik ilyen. :)
Szvsz így a plázapatkányok beszélnek egymás közt.
Sajnos, ha kijönnek onnan ugyanúgy beszélnek, már annyira megszokták.
Ez ellen nem lehet semmit tenni, ugyanúgy ahogy a szleng elterjedése ellen sem.Egy idő után beépül a köznyelvbe.
Gondoljatok a "pénz" rengeteg kifejezésére:
zsozsó, mani, lé, guriga, rongy, suska, stb...
Igen a nyelv egy képlékeny folyamat, lehet, hogy nem nekem van igazam, amikor lábrázást kapok.:)
Lehet, hogy csak leágazóban van a humanizmus, a tudományok 'szentsége', most egy újabb középkor feszít, a maga ezoterikus, okkult, babonás és gyermeteg világával, hogy jöjjön egy új felvilágosodás.
Lehet, hogy az ember (mint emberiség) tanulási folyamata véges, viszont kiválóan tudja ismételni önmagát.
"Ez ellen nem lehet semmit tenni..."
Irta a 9:41.
De igen!.Tudom, hogy a világot nem tudja megváltani ez az oldal, (vagy szolgáltató?) a "gyakorikérdések" de, legalább elkezdene rászoktatna bennünket arra, hogy lehetőleg ugy irjunk, ahogy beszélünk. A sok reklám közé beférne nem egy olyan; ne azt irjuk:"sztem--h--vki--légyszi" és a sok -sok társa.(A trágár kifejezésekről nem is beszélve)Tudom, ezzel jónéhány karaktert spórolnak, legtöbbet a "gyakori", no de rengeteg olyan kérdés - és válasz - van a rendszerben, ami mára már teljesen feleslegessé vált. Akkor aktuális volt.Nekem is van egy felsorolás - legalább hatezer karakter - de nem tudom kitörölni.Sok-sok millió pöffeszkedik a tartalomban, aminek semmi jelentősége nincs.
Tehát az oldal gazdája - kitartóan - próbáljon fellépni az ilyen "sztem"-ek ellen. Biztos vagyok abban, hogy a tartalom és a közérthetőség javára válik.
10:27.
Két malomban őrölünk.
Te a leírt szavakról írsz, én pedig a kimondott szóról.
Más közeg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!