A skótok, írek, walesiek miért nem beszélik a kelta nyelveket?
Nehany valaszoloval nem ertek egyett. A tobb evszazadnyi angol uralom nem kifogas, a magyarok is voltak torok uralom alatt, megsem beszelunk torokul. Roman iskolaba jartam, ha belenk kotottek, amiert magyarul beszeltunk, az csak meg nagyobb dacot valtott ki, nem kezdtunk el tole romanul beszelni egymas kozt. Szerintem egy neppel csak ugy lehet elfelejttetni az anyanyelvet, ha elhitetik veluk, hogy szegyen azt a nyelvet beszelni.
Ugyanez tortent a szatmari svabokkal is a 20. szazad elejen: mivel svabul csak a parasztok beszeltek, minden pap, kozjegyzo es hivatalnok magyar volt, aki barminek is tovabbtanult, az csakis magyarul, egy ido utan a svab a " buta parasztok" nyelveve valt. Ezt kovette meg, hogy a masodik vilaghaboru utan Oroszorszagba deportaltak oket kenyszermunkara, de ha ok buszkek lettek volna, hogy ok svabok, svabul beszelnek, akkor csak ez a deportacio nem lett volna eleg ahhoz, hogy elfelejtsek az anyanyelvuket.
Egyszer olvastam egy cikket egy idos skot asszonyrol, aki arra panaszkodott, hogy az unokai nem hajlandoak skotul beszelni. Azt talalta ki, hogy minden helyes skot mondatert ad nekik egy kis zsebpenzpotlekot, de igy se nagyon akartak, szegyeltek nem angolul beszelni. Sajnos mar nem tudom, hol olvastam rola, de talan egy regi National Geographicban is volt egy hasonlo cikk.
Szerintem ha nem beszelik a kelta nyelvet, akkor azert nem beszelik, mert az angol a vagany, attol hogy az isten hata mogott lako Mari neni meg ismeri ezt a nyelvet, a fiatalok biztos nem fogjak beszelni.
A török nem kényszerítette senkire a nyelvét sem vallását, ha nem akartál köztisztviselő lenni vagy katonatiszt ajkkor nem kellet tudnod törökül, sem áttálni a hitükre. Még a janicsár sereg is rácul beszélt. Nekik csak adófizető allatvaló kellett.
A sváb nyelv meg nem azért veszett majdnem ki, mert az oroszok lágerbe vitték őket, vitték azok a magyart is, hanem mert a győztes "demokratikus" hatalmak megegyeztek, hogy a német lakosság ki lesz telepítve mint Lengyelországból, mint Csehszlovákiából, mint Magyarországról Németország területére. Akik meg maradtak, azok féltek németül beszélni, mert nem szerették volna hogy 50 kg-s csomaggal vagonokba rakják őket és irány a vaterland, az ősök munkájával szerzett vagyont meg elkobozták volna tőlük. ilyen egyszerű. Mint ahogy szlovákiából is vitték a magyarokat. Ott három lehetőség volt, vagy elveszteni mindent és kitelepítettni magyarországra, vagy deprtáltatgttni rabszolgának csehországba, vagy "reszlovakizálni" azaz aláírni hogy "visszatérnek" a szlovák nemzet kebelére és elvégezni a szlovák nyelvkurzust. Akit az utcán rajtakaptak a rendőrök, hogy magyarul beszélt, azt bevitték a rendőrségre és vagy néhány napra lecsukták, vagy pénzbírságott kellett fizetnie. Ha nem a rendőrök hallották meg, akkor a tótok egyszerűen megverték, mert hogy: na slovensku po slovensky (szlovákiában szlovákul). Ez egyébbként ma is kedvenc jelszavuk.
Így kezdődik. Azután jön a "könyben érvényesül, ha szlovák iskolába adom". Azután ott a tanítók tudatos elt´tosító módszerei, azután a végén a gyerek ha kérdezik tud e magyarul, azt feleli: -babka vedela po maďarski (a nagymama tudott magyarul).
És ez más elnyomott nemzeteknél is hasonlóan folyik le.
"Amelyik nemzetnek nincs saját nyelve, az már nem is nemzet szerintem. "
Ezzel valószínűleg nem értenek egyet az osztrákok, a belgák, a svájciak és még sorolhatnám
Akiket felsoroltál, szerintem egyetértenek velem.
Az osztrákok tudják nagyon jól, hogy ők a németekhez tartoznak, nem is tiltakoznak ez ellen.
Belga és svájci nemzet pedig nincs, főleg nem belga. A "belgák" vagy Wallonnak(franciának) vagy Flamandnak (hollandnak) valják magukat, és még véletlenül sem belgának. Svájcnál ugyanez van, ott németek, franciák és olaszok élnek.
"svájci nemzet pedig nincs"
Nagyon is van, osztrák meg pláne van, nagyon is különbözőnek tartják magukat a németektől, a nagynémet eszme csak az ottani "jobbikosok" fejében fordul meg.
De akkor nálad biztos nem nemzet az amerikai, kanadai, sőt latin-amerikát nálad továbbra is csak indiánok lakják, ja és ausztrálok és új-zélandiak is csak "angolok".
Szégyelld magad ilyen hülyeségeket mondani...
Ja és nálad ciprusiak sincsenek, sem poroszok, ráadásul a szerbek és a horvátok nálad egy és ugyanaz a nép.
Ráadásul saját magad cáfolod: nálad sem a flamand, sem a vallon nem nemzet.
Legközelebb az ilyet gondold át 2x
Attól, hogy te nem értesz velem egyet, ez még így van.
Az előbb írtam le, hogy svájcban kik élnek, akkor hogy jöhetsz megint ezzel, hogy van svájci nemzet?
Az amerikai , kanadai...így van, betelepült európaiak, amerikai lehet magyar is. Ausztál nemzet sincs, oda is európaiak mentek.
Mondmár szegény ciprusinak, hogy te ciprusi, görögök és törökök vannak te ész, akik utálják egymást.
A horvát-szerb, bonyolultabb, mind 2 külön nemzet(saját vélemény), de ha kéred elmagyarázom ezt is.
De legalább azzal meggyőztelek, hogy belga nemzet nincs.
A flamand és wallon nem nemzet, a bayorok sem tarstsák magukat külön nemzetnek, remélem érted a célzást.
Összegezve, ország nemegyenlő a nemzettel. Inkáb te gondold meg 2x mit irkálsz, előbb még azt hitted van belga nemzet is meg talán belga nyelv is...
Attól függ, hogy mit jelent a "nemzet" szó.
Primitív jelentésben ezt:
A nātiō (a latin nascor "születni" igéből; ld. magyar nemzet -> nemzeni igéből) szó eredeti - tetszik - nem tetszik értelemben egyenlő volt a "gens"-szel (>genus, >generātiō = nemzedék), a mai pejoratív "rassz" szóval.
Régen (ókorban) úgy gondolták, hogy egy-egy nemzet úgy jön létre, hogy egy párból annyi gyerek születik, akik még többet szülnek, létrejön egy egységes rasszú nemzet. Ld. Biblia. Bár egyébként érdekes filozófiai adalék az ember szaporodásával/kialakulásával kapcsolatban.
Nyilván mai két nemzetfogalom létezik: az egyik a hagyományos nyelvi-kulturális, a másik csupán a kulturális, de általában egy szuverén állam lakosságát tekintik nemzetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!