Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A skótok, írek, walesiek...

A skótok, írek, walesiek miért nem beszélik a kelta nyelveket?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom ők is angolul beszélnek...
2014. jan. 15. 14:11
1 2
 1/18 acelsziv ***** válasza:
61%
amiért te nem tudsz rovásírással írni, pedig az is magyar.
2014. jan. 15. 15:11
 2/18 anonim ***** válasza:
54%
Elsősorban azért, mert több évszázadon keresztül a britek uralták őket.
2014. jan. 15. 15:23
 3/18 A kérdező kommentje:

Első, rossz a hasonlatod...

Nem értem, hogy miért nem a saját nyelvüket tanulják meg legelőször, az angol helyett. 4,5 millióból, csak párszázezren beszélik az ír nyelvet.

2014. jan. 15. 15:37
 4/18 anonim ***** válasza:
51%
Az angolok sem beszélik már az óangol nyelvet. Valszeg mi sem értenénk meg a korai magyart, annyiféle más nyelv hatott rá, és attól függetlenül is változik. Az idetelepült kunok sem beszélnek már kun nyelven, kihalt nyelv. Lehet, hogy az általad említett nyelvekre is ez vár.
2014. jan. 15. 15:48
 5/18 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy a nyelvek változnak az évszázadok folyamán. A kunok nem beszélik a saját nyelvüket, mert kis népről van szó és nincs saját országuk. Az íreknek viszont van, és megvan rá a lehetőség, hogy írül beszéljenek, de e helyett mégis az angolt választják. Egy székely is magyarul tanul meg először, aztán esetleg románul is, pedig egy idegen országban él. Ezzel az ír felfogással mi is elfelejthetnénk magyarul, és a gyerekeinket már csak angolra tanítanánk.
2014. jan. 15. 16:16
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

1. A kelta nyelvek nem holt nyelvek. Sőt, új mozgalom indult arra, hogy a walesi-t minél több walesi beszélje.

2. Ugyanez történt volna (ez csak példa, nem célzás), ha mi magyarok elmagyarosítjuk a környező nemzetiségeket.

Az ír és skót gaelt szintén beszélik, de csak elég kevesen.

Az írektől pedig nem értem, mit kell várni. Maga a függetlenné válásuk is akkora macera volt, hogy hihetetlen. Mivel az angolok elég erősen elnyomták az íreket, ezért az elnyomás bélyege meglátszik rajtuk.

2014. jan. 15. 17:56
 7/18 A kérdező kommentje:

Amelyik nemzetnek nincs saját nyelve, az már nem is nemzet szerintem.

Nekem ez elég fura dolog...az íreket pedig mindenki úgy ismeri, hogy büszke nemzet, erre még a saját nyelvét sem hajlandó megtanulni. Mi a f..sznak váltak ki a britektől, meg robbantgattak...

A skótok is megtehetnék, hogy a skót nyelv legyen az anyanyelvük, hiszen majdhogynem külön állam britannián belül is(beleértve Walest is), William Wallace forog a sírjában.

2014. jan. 15. 19:29
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek. De a skótokkal az a baj, hogy két régi nyelvük van: egyik az óangolból kivált angol dialektus (ez a scots), amit többen beszélnek, és az ősi skót gael nyelv.

Egyébként az ír és a skót kultúra egykor ugyanaz volt, így a nyelvük is rokonabb. A wales-i ennél szeparáltabb, de sok nyelvtani dologban hasonlók, pl. négyféleképpen változhat meg a kezdő mássalhangzó (gyengülés).

Örülnék, ha ezek újra felélednének, csak hát az angolnak hatalmas a dominanciája.

Ezeken kívül még létezik a breton és a korni nyelv, mint kelta nyelv.

2014. jan. 15. 21:22
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
Az angolok erős beolvasztó politikát követtek. Képzeld el, hogy megvernek az iskolában, ha megszólalsz az anyanyelveden!
2014. jan. 15. 21:42
 10/18 mustafa33 ***** válasza:
80%
Az angolok a nyelvi elnyomást a legkeményebb hatalmi eszközökkel, fegyverrel is gyakorolták. A franciák úgyszintén. A bretonok, pikardok, provansziak, gaszkonyok burgundiak, baszkok, occitánok nem önként feledték el a saját nyelvüket és beszélnek franciául. Azután trianonban minket büntettek az angolok és franciák állítólag ugyanezért pedig a monarchiabeli magyarosítás halvány teafőzet sem volt hozzájukképest. Na ez a fenenagy nyugati humanizmus és demokrácia.
2014. jan. 16. 00:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!