A skótok, írek, walesiek miért nem beszélik a kelta nyelveket?
Első, rossz a hasonlatod...
Nem értem, hogy miért nem a saját nyelvüket tanulják meg legelőször, az angol helyett. 4,5 millióból, csak párszázezren beszélik az ír nyelvet.
1. A kelta nyelvek nem holt nyelvek. Sőt, új mozgalom indult arra, hogy a walesi-t minél több walesi beszélje.
2. Ugyanez történt volna (ez csak példa, nem célzás), ha mi magyarok elmagyarosítjuk a környező nemzetiségeket.
Az ír és skót gaelt szintén beszélik, de csak elég kevesen.
Az írektől pedig nem értem, mit kell várni. Maga a függetlenné válásuk is akkora macera volt, hogy hihetetlen. Mivel az angolok elég erősen elnyomták az íreket, ezért az elnyomás bélyege meglátszik rajtuk.
Amelyik nemzetnek nincs saját nyelve, az már nem is nemzet szerintem.
Nekem ez elég fura dolog...az íreket pedig mindenki úgy ismeri, hogy büszke nemzet, erre még a saját nyelvét sem hajlandó megtanulni. Mi a f..sznak váltak ki a britektől, meg robbantgattak...
A skótok is megtehetnék, hogy a skót nyelv legyen az anyanyelvük, hiszen majdhogynem külön állam britannián belül is(beleértve Walest is), William Wallace forog a sírjában.
Egyetértek. De a skótokkal az a baj, hogy két régi nyelvük van: egyik az óangolból kivált angol dialektus (ez a scots), amit többen beszélnek, és az ősi skót gael nyelv.
Egyébként az ír és a skót kultúra egykor ugyanaz volt, így a nyelvük is rokonabb. A wales-i ennél szeparáltabb, de sok nyelvtani dologban hasonlók, pl. négyféleképpen változhat meg a kezdő mássalhangzó (gyengülés).
Örülnék, ha ezek újra felélednének, csak hát az angolnak hatalmas a dominanciája.
Ezeken kívül még létezik a breton és a korni nyelv, mint kelta nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!