Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A köszönöm szó. Másnak nem...

II.Dartheon kérdése:

A köszönöm szó. Másnak nem tűnt fel, hogy fura?

Figyelt kérdés

Nos.. ezt így nehéz megfogalmazni.. de úgy érzem, mintha ez a "köszönöm" szó egy cselekvés szóbelivé fordítására lett volna.. tehát... köszön-öm... vagyis....

olyan mintha, a "kérem" szó lenne.. arra gondolok, hogy pl egy mondatban:

"Ideadnád a borsot?" Ebben a mondatban KÉRTE a borsot.. tehát a kér szó itt cselekvést jelöl.. ebből kiindulva a "Köszönöm" is cselekvést jelölhetett régen, tehát... az ember nem azt mondta hogy "köszönöm" mikr kapott valamit, hanem valamilyen cselekvést csinált, amire aztán a "köszön" lett a szó.. pont mint a "kér"-nél.. Nos nem tudom, hogy sikerült-e rávilágítanom arra mire gondoltam...

Valaki másnak is feltűnt már ez?

2013. dec. 12. 21:39
 1/10 A kérdező kommentje:
most így visszaolvasva nem érteni mire akarok kilyukadni, de mikor leírtam tisztán értettem a dolgot.. :)
2013. dec. 12. 21:46
 2/10 anonim ***** válasza:
Nagyon aranyos vagy, hogy foglalkozol a nyelvtannal. A köszönni , kérni szó valóban ige. Ami, mint tudjuk, cselekvést történést kifejező szó... valamint van múlt ideje és lehet ragozni. Én köszönöm, Te köszönöd, Ő köszöni... :-)
2013. dec. 12. 21:47
 3/10 anonim válasza:
A köszönés az cselekvés szerintem nem érted te se hogy mit kérdeztél!
2013. dec. 12. 21:49
 4/10 anonim ***** válasza:
Captain Obvious ...
2013. dec. 12. 21:56
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

ez pragmatika, Tetten ért szavak, Austin.

az ilyen igét, mint pld a megköszön performatívumnak hívják.

kb az a lényeg, hogy a szó kimondásával egyúttal már csinál is vmit az ember, az "üdvözlöm" talán szemléletesebb, amikor mondja, akkor azt eredetileg úgy csinálta, hogy megemelte a kalapját, és közben mondta, mit csinál, aztán már csak mondta, mert a kimondott szó átvette ezt a jelentést is.

a kéri a bosot is ilyen.

jó példa még az "ezennel házastársaknak nyilvánítom Önöket", itt még hozzájön, hogy ez csak akkor érvényes, ha meghatározott körülmlnyek között megyhatározott személy mondja ki.

2013. dec. 12. 22:05
 6/10 anonim ***** válasza:
van úgy, hogy azt mondjuk: köszönet! köszönet érte.
2013. dec. 12. 22:13
 7/10 anonim ***** válasza:
31%

Nagyon elgondolkodtató.

KÉREM - KÖSZÖNÖM , elképesztő mennyire minden kiderül e két szó kapcsolatából.

(Az "sz" betűt egy betűnek vesszük. Mert az.)

pl. visszafelé a két szó: MERÉK és MÖSZÖNÖK . Elöl M, a végén K. (odafelé olvasva is fennáll ez a hasonlóság)

vagy nézzük mindkét szó középső betűjét:

R, és Ö mindössze 4 betűnyi távolságra vannak egymástól az ÁBC-ben. Elképesztő. pont 4-re.

vagy németül: BITTE, DANKE, mindkettő E-re végződik

vagy angolul: PLEASE, THANKS, mindkettő 6 betű.

bámulatos!

ezek nem véletlenek!

2013. dec. 12. 22:18
 8/10 anonim ***** válasza:

Sokféle főnevet lehet képezni a "köszön" igéből, de nem hiszem, hogy a köszönöm egy lenne közülük. Maximum azért érezheted főnévnek (szónak :D), mert elég gyakran használjuk, és már szinte főnevesült (de nyelvtanilag attól még nem főnév, csak ragozott ige).

Így kell ragozni jelen időben (tárgyasan - mit?):

köszönöm (azt), köszönöd (azt), köszöni (azt),

köszönjük, köszönitek, köszönik

nem tárgyasan:

köszönök, köszönsz, köszön,

köszönünk, köszöntök, köszönnek

Így meg már szinte főnévnek tűnik (ha nem rakod idézőjelbe): -Egy "köszönöm" azért jól esett volna.

A köszön ige eredete pedig tényleg nem ismert. Jó lenne lenyomozni ezt az igét, és közzétenni a származását.

[link]

2013. dec. 13. 01:30
 9/10 A kérdező kommentje:

Ötös, te vagy az én emberem!!! Köszi szépen! :D

látom, megérted, ami nekem okozott fejtörétst..

Első pár.. igen, igazatok van, de nem értitek mire gondoltam... azért köszi :)

2013. dec. 13. 16:49
 10/10 anonim ***** válasza:

"az ilyen igét, mint pld a megköszön performatívumnak hívják. "

Így igaz, és ez a lényeg. Olyan, mint a "megígérem". Azáltal, hogy kimondod, már megígérted.

2013. dec. 24. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!