A köszönöm szó. Másnak nem tűnt fel, hogy fura?
Nos.. ezt így nehéz megfogalmazni.. de úgy érzem, mintha ez a "köszönöm" szó egy cselekvés szóbelivé fordítására lett volna.. tehát... köszön-öm... vagyis....
olyan mintha, a "kérem" szó lenne.. arra gondolok, hogy pl egy mondatban:
"Ideadnád a borsot?" Ebben a mondatban KÉRTE a borsot.. tehát a kér szó itt cselekvést jelöl.. ebből kiindulva a "Köszönöm" is cselekvést jelölhetett régen, tehát... az ember nem azt mondta hogy "köszönöm" mikr kapott valamit, hanem valamilyen cselekvést csinált, amire aztán a "köszön" lett a szó.. pont mint a "kér"-nél.. Nos nem tudom, hogy sikerült-e rávilágítanom arra mire gondoltam...
Valaki másnak is feltűnt már ez?

ez pragmatika, Tetten ért szavak, Austin.
az ilyen igét, mint pld a megköszön performatívumnak hívják.
kb az a lényeg, hogy a szó kimondásával egyúttal már csinál is vmit az ember, az "üdvözlöm" talán szemléletesebb, amikor mondja, akkor azt eredetileg úgy csinálta, hogy megemelte a kalapját, és közben mondta, mit csinál, aztán már csak mondta, mert a kimondott szó átvette ezt a jelentést is.
a kéri a bosot is ilyen.
jó példa még az "ezennel házastársaknak nyilvánítom Önöket", itt még hozzájön, hogy ez csak akkor érvényes, ha meghatározott körülmlnyek között megyhatározott személy mondja ki.

Nagyon elgondolkodtató.
KÉREM - KÖSZÖNÖM , elképesztő mennyire minden kiderül e két szó kapcsolatából.
(Az "sz" betűt egy betűnek vesszük. Mert az.)
pl. visszafelé a két szó: MERÉK és MÖSZÖNÖK . Elöl M, a végén K. (odafelé olvasva is fennáll ez a hasonlóság)
vagy nézzük mindkét szó középső betűjét:
R, és Ö mindössze 4 betűnyi távolságra vannak egymástól az ÁBC-ben. Elképesztő. pont 4-re.
vagy németül: BITTE, DANKE, mindkettő E-re végződik
vagy angolul: PLEASE, THANKS, mindkettő 6 betű.
bámulatos!
ezek nem véletlenek!

Sokféle főnevet lehet képezni a "köszön" igéből, de nem hiszem, hogy a köszönöm egy lenne közülük. Maximum azért érezheted főnévnek (szónak :D), mert elég gyakran használjuk, és már szinte főnevesült (de nyelvtanilag attól még nem főnév, csak ragozott ige).
Így kell ragozni jelen időben (tárgyasan - mit?):
köszönöm (azt), köszönöd (azt), köszöni (azt),
köszönjük, köszönitek, köszönik
nem tárgyasan:
köszönök, köszönsz, köszön,
köszönünk, köszöntök, köszönnek
Így meg már szinte főnévnek tűnik (ha nem rakod idézőjelbe): -Egy "köszönöm" azért jól esett volna.
A köszön ige eredete pedig tényleg nem ismert. Jó lenne lenyomozni ezt az igét, és közzétenni a származását.
Ötös, te vagy az én emberem!!! Köszi szépen! :D
látom, megérted, ami nekem okozott fejtörétst..
Első pár.. igen, igazatok van, de nem értitek mire gondoltam... azért köszi :)

"az ilyen igét, mint pld a megköszön performatívumnak hívják. "
Így igaz, és ez a lényeg. Olyan, mint a "megígérem". Azáltal, hogy kimondod, már megígérted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!